1 Mayıs İşçi Bayramı

İşçi Bayramı, her yıl 1 Mayıs'ta kutlanan ve dünya çapında işçi ve emekçilerin haklarını savunmak, dayanışmayı ve birlikte mücadeleyi teşvik etmek amacıyla düzenlenen bir gündür. Aynı zamanda "1 Mayıs" ve "Emek ve Dayanışma Günü" olarak da bilinir.

İşçi Bayramı'nın kökenleri, 19. yüzyılın sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan işçi hareketlerine dayanmaktadır. 1886'da, işçilerin 8 saatlik iş günü talebiyle düzenlediği grev ve gösteriler, Haymarket olayı olarak bilinen olaylara yol açtı. Bu olayların ardından, 1889'da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal toplantısında, 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olarak kabul edilmesi kararı alındı.

Günümüzde, İşçi Bayramı dünya çapında birçok ülkede resmi tatil olarak kabul edilir ve işçi sendikaları, sosyalist ve komünist partiler ile diğer ilgili gruplar tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenir. Gösteriler, mitingler ve eylemlerle işçi ve emekçilerin hakları ve sosyal adalet konuları gündeme getirilir. Türkiye'de de 1 Mayıs, 1935 yılından beri İşçi Bayramı olarak kutlanmaktadır.