19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde başlatılan Millî Mücadele'nin başladığı gün olan 19 Mayıs'ta kutlanan önemli bir millî bayramdır. Bu bayram, Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Türk halkını bağımsızlık mücadelesine teşvik ettiği günü temsil eder. Gençlik ve sporun önemine vurgu yaparak, gelecek nesillere Atatürk'ün mirasını aktarmayı ve millî değerlere sahip çıkmayı hedefler.

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru ile Samsun'a ayak basarak Millî Mücadele'yi başlatmış ve bu olay, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden sürecin başlangıcı olarak kabul edilir. 1938'de, Atatürk'ün vasiyeti üzerine, 19 Mayıs tarihi Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmiştir.

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye'de gençliğin ve spora olan ilginin artırılması, millî birlik ve beraberlik duygularının pekiştirilmesi ve Atatürk'ün Türk gençliğine olan güveninin anılarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla kutlanmaktadır. Bu bayramda, tüm Türkiye'de çeşitli spor etkinlikleri, resmî törenler ve gençlik etkinlikleri düzenlenir. Türk gençliği, bu özel günlerde Atatürk'ün ideallerini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini hatırlar ve yaşatır. Bu vesileyle, gençlik, millî ve manevi değerlere bağlılık duygularını pekiştirir, geleceğe umutla bakar ve ülkenin gelişimine katkıda bulunma azmini güçlendirir.

Diğer Özel Günler Hakkındaki Yazılara Göz Atmak İçin Buraya Tıklayınız!