Adam Hacı Mı Olur Ulaşmakla Mekke'Ye, Eşek Derviş Mi Olur Taş Çekmekle Tekkeye? Atasözünün Anlamı Nedir?

"Adam hacı mı olur ulaşmakla Mekke'ye, eşek derviş mi olur taş çekmekle tekkeye?" Atasözünün anlamı bir işi sadece şeklen veya görünüşte yapmanın, o işin gerçek anlamını veya değerini kazanmaya yetmeyeceğini belirtir.

Yani, bir şeyi sadece yapmış olmak için yapmak, o konuda gerçek bir bilgi, deneyim veya ahlaki değer kazanmaya yetmez.

Örneğin, sadece Mekke’ye gitmek birini hacı yapmaz; önemli olan o yolculuğun manevi anlamıdır.