Tüm Sertifika Programları

Ücretsiz Seminerler

Adım Adım Yurt Rehberi - Yurtlar Hakkında Her Şey

Adım Adım Yurt Rehberi

Üniversiteye yeni başlayan her öğrencinin aklındaki o klasik soru: "Yurtta nasıl bir hayat beni bekliyor?" Tüm sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bu yazı, size rehberlik edecek.

İçindekiler

• Yurt başvuruları nasıl yapılır ve başvuru sonuçları ne zaman açıklanır ?
  • Başvurular açıklandıktan sonra yapılması gerekenler
  • Kayıt için gerekli olan belgeler
  • Yurtta ihtiyacınız olan her şey
  • Yurtta kalan öğrencilere sunulan hizmetler (Yemekhane , Çamaşırhane , Sosyal Etkinlikler )
  • Yurtta uyulması gereken kurallar

Yurt başvuruları nasıl yapılır ve başvuru sonuçları ne zaman açıklanır?

KYK başvuruları  24 Ağustos Cumartesi sona ermiştir. KYK yurt başvuruları sonuçları genellikle başvuru süreci tamamlandıktan sonra birkaç hafta içinde açıklanır. Ancak tam açıklama tarihi yıllık olarak değişebilir.

Başvurular açıklandıktan sonra yapılması gerekenler

KYK'nın veya ilgili kurumun resmi web sitesinden yerleştirme sonuçlarını kontrol ettikten sonra  kabul edilen yurt ve oda bilgilerinizi not alın. Eğer başvurunuz kabul edildiyse genellikle yurt yönetimi tarafından belirtilen süre içinde yurt kabul ve kayıt işlemlerini tamamlamanız gerekmektedir. Kayıt işlemleri genellikle şahsen yapılır ancak bazı yurtlarda online kayıt sistemi de olabilir.

Kayıt için gerekli belgeler

• Kimlik Belgesi: Nüfus cüzdanı veya pasaportun fotokopisi ve aslını getirin.

• Öğrenci Belgesi: Üniversite veya yüksekokuldan alınmış güncel öğrenci belgesi.

• Sağlık Raporu: Genellikle genel sağlık durumunuzu gösteren bir sağlık raporu istenebilir. Bu rapor, hastane veya sağlık ocaklarından alınabilir.

• Adli Sicil Kaydı: Bazı yurtlar adli sicil kaydını talep edebilir. Bu belge, kişinin herhangi bir suç kaydı olup olmadığını gösterir ve genellikle adliyelerden veya e-devlet üzerinden alınabilir.

• Fotoğraf: Belirli sayıda vesikalık fotoğraf (genellikle 2-4 adet) gerekebilir.

• Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Başvuru Formu: Başvuru sırasında doldurduğunuz formun çıktısı veya onaylı kopyası.

• Aile Bireylerinin Kimlik ve Gelir Belgesi: Bazı yurttan yurda değişiklik gösterebilir, ancak aile gelir durumunu gösteren belgeler (maaş bordrosu gibi) gerekebilir.

• Kira ve Depozito Ödemeleri: Yurt ücreti ve varsa depozito ödemelerini gösterecek belgeler.

Yurtta ihtiyacınız olan her şey

•Havlu,bornoz,yıkanma lifi,duş jeli vs
•Kişisel bakım ürünleri
•Askılık
•Nevresim takımı 1+1(yedek)
•Yastık,yorgan
•Kıyafetler (spor,pijama,günlük,kalın,çorap,mont,şapka,atkı,eldiven)
•İlaçlar( yanınızda belli ilaçlar olmasında fayda var: asprin, medpamid, vicks, voltaren, katarin vs vs)
•Şarj aletleri, bilgisayar, kulaklık,  power bank
•Gözlük,güneş gözlüğü
•Dil kitapları, okuma kitapları
•Diş macunu,diş fırçası,kulak çubuğu, diş fırçası için şeffaf kap, deterjan, yumuşatıcı, yüzey temizleyici
•Islak mendil büyük paket,kuru peçete
•Kap ,kaşık çatal, kupa bardak, kase vs
•Lens kullanıyorsanız lensler ve lens suyu
•Ayakkabılar,çanta,şapka
•Plastik ev terliği(duşta da oda da kullanabilmek için)
•Oda kokusu (bu jel şeklinde olanlar iyi olabilir)
•Priz uzatma/çoğaltma kablosu
•Kurutma makinesine atamadığınız kıyafler için kalorifere asılan askılık
•Mug/termos

Yurtta kalan öğrencilere sunulan hizmetler

Yurtlarda çamaşırhane ve ütü kullanımı hakkında bilgiler

• Ortak Ütü Alanları: Yurtlarda genellikle ortak ütü odası bulunur. Bu alanları kullanarak çamaşır ütüleyebilirsiniz.
  • Kurallar: Ütü kullanımı için yurt yönetiminin talimatlarına uyun.
  • Kişisel Ütü: Kişisel ütü getirme izni olup olmadığını yurt yönetiminden öğrenin.
  • Çamaşırhane:  Çamaşırhanelerdeki makineleri ve kurutucuları kullanarak çamaşırlarınızı temizleyebilirsiniz

Yurtta Yeme İçme Hakkında Bilgiler

Devlet yurtlarında genellikle yemek hizmeti sağlanır ve kişisel olarak yemek yapma imkanı sunulmaz. Yemekler yemekhane tarafından hazırlanır.Yemekhanede genellikle kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri için belirlenen saatlerde hizmet verir. Bu saatler yurt yönetimi tarafından belirlenir.

Bazı özel yurtlarda, yemekhane hizmetinin yanı sıra öğrencilere mutfak kullanma izni verilebilir. Bu yurtlarda ortak mutfak alanları bulunur ve öğrenciler kendi yemeklerini hazırlayabilir.

Sosyal Etkinlikler

Sosyal etkinlikler ve çeşitli organizasyonlar sayesinde öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunur.Uyum programları, çeşitli atalyöler, konferanslar , sanat ve spor etkinlikleri organize edilir. Bu olanaklar, öğrencilerin hem fiziksel hem de sosyal gelişimlerini destekler ve yurt yaşamını daha zengin ve keyifli hale getirir. Yurtların sunduğu olanaklar, genellikle yurt türüne ve bütçesine bağlı olarak değişir.

Yurtta uyulması gereken kurallar

•  Odanız ve ortak alanları temiz ve düzenli tutun.

•  Belirlenen sessizlik saatlerine uyun ve diğer öğrencilerin rahatsız edilmemesine özen gösterin.

•  Ziyaretçi kabul saatlerine uyun ve kimlik bilgilerini yurt yönetimine bildirin.

• Sigara içme ve alkol tüketimi için belirlenen kurallara uyun. Genellikle sigara sadece belirli alanlarda içilir ve alkol tüketimi yasaktır.

•  Kyk yurtlarında yurttan ilk çıkış saati 06.00 , son giriş saati ise 23.00'dır. Özel yurtlarda bu saatler değişiklik gösterebilir.
  •  Yemek saatlerine ve ortak mutfak kullanım kurallarına uyun. Temizlik ve düzeni koruyun.

•  Yurt eşyalarını dikkatli kullanın ve herhangi bir zarar vermemeye özen gösterin.

•  Kişisel eşyalarınızı düzenli ve güvenli bir şekilde saklayın, değerli eşyalarınızı yurt yönetimi tarafından sağlanan güvenli alanlarda bırakın.

NE YAPIYOR ?