Ağacın İyisi Özünden, Yiğidin İyisi Sözünden Olur Karacoğlan'Dan Alınmıştır Atasözünün Anlamı Nedir?

"Ağacın iyisi özünden, yiğidin iyisi sözünden olur" Atasözünün anlamı hem nesnelere hem de insanlara uygulanabilen bir kıyaslama yapar.

Ağaç için kalite, özünden (odunun kalitesi ve dayanıklılığı) belli olurken, insanlar için kalite veya değer, verdikleri sözlerin tutulup tutulmadığına ve söyledikleri şeylerin doğruluğuna göre belirlenir.

Bu Atasözünün anlamı insanların karakterlerinin ve dürüstlüklerinin, söyledikleri ve verdikleri sözleri ne kadar iyi tuttuklarına göre ölçülebileceğini ifade eder.