Aile Danışmanı Unvanı Nasıl Alınır?

Türkiye'de aile danışmanı olmak için belirli eğitim ve sertifika programlarından geçmek gerekmektedir. Bu süreç genellikle şu adımlardan oluşur:

İlgili Lisans Programından Mezun Olmak: Aile danışmanı olmak isteyenlerin öncelikle Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans programlarından birinden mezun olmaları gerekmektedir​​.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Almak: Lisans eğitimini tamamladıktan sonra, aile danışmanlığı alanında yeterlilik kazanmak için üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri (SEM) tarafından düzenlenen aile danışmanlığı eğitim programlarına katılım sağlanmalıdır. Bu eğitim programları genellikle en 450 saatlik bir eğitimi kapsar ve eğitim hem teorik hem de uygulamalı dersleri içerir​​.

Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı (1000+ saatlik geniş içeriğe sahip) Aile Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı Hakkında Detaylı İnceleme ve Başvuru İşlemleri İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.

Sertifika Sınavında Başarılı Olmak: Eğitim programını başarıyla tamamlayan adaylar, aile danışmanlığı sertifikası alabilmek için bir sınavdan geçmelidir. Bu sertifika, kişinin aile danışmanı olarak çalışabileceğini ispatlar ve aile danışmanlığı merkezi kurma imkanı sunar​​.

Aile Danışmanlığı Merkezi Açma Şartları: Aile danışmanlığı sertifikasına sahip olan kişiler, belli başlı şartları yerine getirerek kendi danışmanlık merkezlerini açabilirler. Bu süreçte hazırlanması gereken evraklar ve danışmanlık merkezinin fiziki şartlarının sağlanması gibi konularda ilgili müdürlüklerden onay alınması gerekmektedir​​.

İstihdam Olanakları: Aile danışmanlığı sertifikası alan kişiler, kadın ve aile sağlık merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, aile mahkemelerinde bilirkişi danışmanı olarak ve Çocuk Esirgeme Kurumu ya da Kızılay gibi kurumlar bünyesinde iş bulabilirler. Aile danışmanlığı, son zamanlarda oldukça popüler bir meslek haline gelmiş olup, her geçen gün popülerliği artmaktadır​​.

Aile danışmanlığı, bireylerin ve ailelerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik önemli bir meslek dalıdır ve bu alanda çalışmak isteyenlerin titiz bir hazırlık sürecinden geçmeleri beklenir.