Aşağı Tükürsen Sakal, Yukarı Tükürsen Bıyık Atasözünün Anlamı Nedir?

"Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık" atasözü, kişinin karşısında zorlu bir seçim ya da durum olduğunda, ne yolu seçerse seçsin olumsuz sonuçlarla karşılaşacağını anlatır. Bu durumda olan kişi, hangi tercihi yaparsa yapsın, başına belalar gelecektir. Bu atasözü, genellikle kişinin kısır bir döngü içinde sıkıştığını ve ne yaparsa yapsın istediği sonuca ulaşamayacağını vurgular.

Cümle Örneği: "Bu proje için bir finansman sağlamak için iki farklı yatırımcıdan teklif aldım, ancak her iki seçenek de benim için risklerle dolu. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık misali, hangi yolu seçersem seçeyim, sonunda benim için olumsuz sonuçlar doğurabilir."

Diğer Atasözü ve Deyim Anlamları İçin Buraya Tıklayınız!