Davranışçı Psikoloji: Pavlov, Skinner Ve Davranışın Şekillendirilmesi

Davranışçı psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını çevresel etkilerle açıklamaya odaklanan bir psikoloji dalıdır. Bu yaklaşım, davranışın gözlemlenebilir ve ölçülebilir yönlerine odaklanarak, bilimsel yöntemlerle incelemeyi hedefler. Ivan Pavlov ve B.F. Skinner, davranışçı psikolojinin iki önemli figürüdür ve davranışın şekillendirilmesi konusundaki çalışmaları ile tanınırlar.

Ivan Pavlov ve Klasik Koşullanma
Ivan Pavlov, Rus bir fizyolog olup, klasik koşullanma teorisi ile tanınır. Pavlov'un çalışmaları, organizmaların çevresel uyaranlara nasıl tepki verdiğini anlamak için önemli bir temel oluşturur.

Klasik Koşullanma: Pavlov'un en ünlü deneylerinden biri, köpeklerle yaptığı çalışmalardır. Pavlov, köpeklerin yemek verildiğinde salya salgıladığını gözlemledi. Daha sonra, köpeklere yemek verilirken bir zil çalmaya başladı. Bir süre sonra, sadece zil çalındığında bile köpeklerin salya salgıladığı görüldü. Bu durum, koşullu bir tepkinin oluştuğunu gösterir.
Koşulsuz Uyarıcı (UCS): Köpeklere verilen yemek, doğal olarak salya salgılamalarına neden olan uyarıcıdır.
Koşulsuz Tepki (UCR): Yemeğe karşı verilen doğal tepki, yani salya salgılanmasıdır.
Koşullu Uyarıcı (CS): Başlangıçta nötr olan zil sesi, yemekle ilişkilendirildiğinde koşullu bir uyarıcı haline gelir.
Koşullu Tepki (CR): Zil sesine karşı verilen salya salgılama tepkisi, öğrenilmiş bir tepkidir.
Pavlov'un klasik koşullanma çalışmaları, öğrenme sürecinin nasıl işlediğini ve organizmaların çevresel uyaranlara nasıl adapte olduğunu anlamamıza yardımcı olur.

B.F. Skinner ve Edimsel Koşullanma
B.F. Skinner, Amerikalı bir psikolog olup, edimsel koşullanma teorisi ile tanınır. Skinner'ın çalışmaları, davranışın sonuçlarına bağlı olarak şekillendiğini ve güçlendirildiğini öne sürer.

Edimsel Koşullanma: Skinner, davranışın ödüller ve cezalar yoluyla şekillendirilebileceğini savunur. Skinner'ın en bilinen araçlarından biri "Skinner Kutusu"dur. Bu kutuda, bir hayvan (örneğin bir fare) bir düğmeye basarak yiyecek ödülü kazanır veya elektrik şoku gibi bir cezadan kaçınır.
Pekiştirme: Davranışın tekrar etme olasılığını artıran süreçtir. İki tür pekiştirme vardır:
Olumlu Pekiştirme: Davranışın ardından hoş bir uyaranın verilmesi. Örneğin, fare düğmeye bastığında yiyecek alır.
Olumsuz Pekiştirme: Davranışın ardından hoş olmayan bir uyaranın kaldırılması. Örneğin, fare düğmeye bastığında elektrik şoku durur.
Ceza: Davranışın tekrar etme olasılığını azaltan süreçtir. İki tür ceza vardır:
Olumlu Ceza: Davranışın ardından hoş olmayan bir uyaranın verilmesi. Örneğin, fare düğmeye bastığında elektrik şoku alır.
Olumsuz Ceza: Davranışın ardından hoş bir uyaranın kaldırılması. Örneğin, fare düğmeye bastığında yiyecek alınır.
Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, davranışın öğrenilmesi ve şekillendirilmesi sürecinde pekiştirme ve cezanın rolünü vurgular.

Davranışın Şekillendirilmesi
Davranışın şekillendirilmesi, karmaşık davranışların aşamalı olarak öğretildiği bir süreçtir. Hem Pavlov'un klasik koşullanma hem de Skinner'ın edimsel koşullanma prensipleri, davranışın şekillendirilmesinde kullanılır.

Şekillendirme: Şekillendirme, istenen davranışa doğru küçük adımların pekiştirilmesi sürecidir. Örneğin, bir köpeğe oturmayı öğretmek için, önce köpeğin yere doğru eğilmesi pekiştirilir, sonra tamamen oturana kadar bu süreç devam eder.
Sürekli Pekiştirme: Her doğru davranışın pekiştirildiği süreçtir. Başlangıç aşamasında etkili olabilir, ancak sürekli pekiştirme olmadan davranış hızla sönebilir.
Aralıklı Pekiştirme: Doğru davranışın sadece belirli zamanlarda pekiştirildiği süreçtir. Aralıklı pekiştirme, davranışın uzun süre devam etmesini sağlar ve sönmeye karşı daha dirençlidir.

Davranışçı psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını anlamak için çevresel etkilerin ve öğrenmenin önemini vurgular. Ivan Pavlov'un klasik koşullanma teorisi ve B.F. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, davranışın şekillendirilmesi konusunda önemli katkılar sunar. Bu teoriler, eğitim, terapi ve günlük yaşamda davranışların nasıl şekillendirileceği ve değiştirileceği konusunda temel prensipler sağlar. Davranışçı psikolojinin prensipleri, bilimsel yöntemlerle incelenebilir ve uygulanabilir olması nedeniyle, psikoloji bilimine önemli katkılarda bulunmaya devam etmektedir.