Diyet ve Glisemik İndeks: Kan Şekeri Kontrolü ve Karbonhidrat Seçimleri

Glisemik İndeks (GI), bir yiyeceğin içerdiği karbonhidratların kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini gösteren bir ölçüttür. Doğru karbonhidrat seçimleri yapmak, kan şekerini kontrol altında tutmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. İşte glisemik indeks, kan şekeri kontrolü ve karbonhidrat seçimleri hakkında bilinmesi gerekenler:

Glisemik İndeks (GI) Nedir: GI, yiyeceklerin 0 ile 100 arasında bir puan aldığı bir ölçüttür.

• Düşük GI (0-55): Kan şekerini yavaşça artırır ve daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
  • Orta GI (56-69): Kan şekerini orta hızda artırır.
  • Yüksek GI (70-100): Kan şekerini hızla artırır ve daha çabuk acıkmanıza yol açabilir.

Karbonhidrat Seçimleri: Tam tahıllı ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi düşük GI'ye sahip karbonhidratlar tercih edilmelidir.

Şekerli atıştırmalıklar, beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi yüksek GI'ye sahip karbonhidratlardan kaçınılmalıdır.

Kan Şekerini Kontrol Altında Tutma: Düşük GI'ye sahip yiyecekler, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu, diyabet yönetimi için önemlidir. Protein ve sağlıklı yağları diyetinize dahil etmek, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olabilir.