Eğitimde Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Doktora Programı Nedir

Eğitimde Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Doktora Programı

Eğitimde araştırma yöntemleri, eğitim ve öğrenme sürecini inceleyen araştırmalar yaparken kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemler, araştırmanın amacına ve hedeflerine uygun olarak seçilebilir ve araştırmacının sorularını cevaplamaya yardımcı olabilir. Eğitimde araştırma yöntemleri, genel olarak iki ana kategoriye ayrılır: nitel araştırma yöntemleri ve nicel araştırma yöntemleri.

Nitel araştırma yöntemleri, araştırmacının derinlemesine anlama ve anlamlandırma amacıyla kullandığı yöntemlerdir. Örneğin, görüşme, mülakat ve çalışma grubu gibi yöntemler nitel araştırma yöntemlerine örnek olarak verilebilir. Nicel araştırma yöntemleri ise, araştırmacının nüfus veya örneklem üzerinde yapılan istatistiksel analizlerle çıkarım yapma amacıyla kullandığı yöntemlerdir. Örneğin, anket ve test gibi yöntemler nicel araştırma yöntemlerine örnek olarak verilebilir.

Eğitimde araştırmalarda kullanılan istatistik, verilerin toplandıktan sonra bunların anlamlı sonuçlar çıkarılmasını sağlar. İstatistik, verilerin toplandıktan sonra hangi yöntemlerin kullanılacağına ve verilerin nasıl analiz edileceğine karar verir. Örneğin, verilerin dağılımını incelemek için kullanılan histogramlar ve verilerin ortalamasını bulmak için kullanılan aritmetik ortalama gibi yöntemler istatistikte kullanılan yöntemlerdir. İstatistik, araştırma sonuçlarının geçerliliğini ve güvenilirliğini değerlendirmek için kullanılır.