Eski Türk Edebiyatı Doktora Programı Nedir

Eski Türk Edebiyatı Doktora Programı

Eski Türk edebiyatı, Türklerin ilk yazılı eserlerinden günümüze kadar olan Türk dilinde yazılmış şiir, hikaye, masal, destan, efsane gibi edebi türleri kapsayan bir dil ve kültür mirasıdır. Eski Türk edebiyatı, Türk dilinin ve Türk kültürünün gelişimi açısından önemli bir yer tutar.

Eski Türk edebiyatı, Türklerin Orta Asya'da yaşadığı dönemlerden itibaren oluşmaya başlamıştır. Bu dönemlerde, Türkler günlük hayatlarını, inançlarını, törelerini ve mitlerini sözlü olarak nesilden nesile aktarırlardı. Daha sonra bu sözlü miras yazıya dökülmeye başlamıştır. Eski Türk edebiyatında, Türklerin Orta Asya'daki yaşam tarzı, kültürü, mitleri ve inançları yansıtılmaktadır.

Eski Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri, Orhun Abideleridir. Bu abideler, 8. yüzyılda Türklerin Güney Kazakistan'da yaşadığı dönemde yazılmıştır. Orhun Abidelerinde, Türklerin töreleri, mitleri ve inançları anlatılmaktadır. Bu abideler, Türklerin yazılı tarihine ışık tutan önemli kaynaklardır.

Eski Türk edebiyatının diğer önemli eserleri arasında, Manas Destanı, Dede Korkut Hikayeleri ve Oğuzname bulunmaktadır. Bu eserler, Türklerin mitleri, efsaneleri ve hikayeleriyle ilgilidir ve Türk kültürünün gelişimine ışık tutmaktadır.

Eski Türk edebiyatı, bugün Türk dilinin ve kültürünün gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.