Frostig Görsel Algı Testi Nedir?

Frostig Görsel Algı Testi, görsel algı becerilerini değerlendirmek amacıyla kullanılan bir psikometrik testtir. Bu test, özellikle çocuklar için tasarlanmıştır ve görsel algı sorunlarını tespit etmek, öğrenme güçlükleri olan öğrencilere yardımcı olmak ve uygun eğitim programlarını geliştirmek amacıyla kullanılır.

Frostig Görsel Algı Testi, çeşitli görsel algı becerilerini ölçmek için farklı alt testlerden oluşur. Bu alt testler, görsel algı becerilerini farklı yönleriyle ele alır ve aşağıdaki gibi konuları değerlendirir:

• Şekil Ayırt Etme: Bu test, öğrencinin farklı şekilleri ayırt etme yeteneğini ölçer. Öğrenciye verilen görsel öğeleri tanımlamak veya sıralamak gibi görevler içerebilir.
  • Nesne-Mekan İlişkisi: Bu test, nesnelerin birbiriyle ve mekanla ilişkilerini anlama yeteneğini değerlendirir. Öğrenciden nesnelerin konumunu, büyüklüğünü veya uzaklığını belirlemesini isteyebilir.
  • Görsel-Motor Entegrasyon: Bu test, öğrencinin gördüğü şeyleri el ile uygulama yeteneğini ölçer. Öğrenci, belirli bir deseni izleyebilir veya görsel bilgileri pratiğe dökebilir.
  • Seri-Motor Ayırt Etme: Bu test, öğrencinin görsel bilgileri hızlı bir şekilde işleme ve nesneleri veya rakamları tanıma yeteneğini ölçer.

Frostig Görsel Algı Testi sonuçları, öğrencinin görsel algı becerilerini değerlendirmeye yardımcı olur. Bu sonuçlar, öğrencilerin öğrenme zorluklarını anlamak ve özel eğitim gereksinimlerini belirlemek için kullanılabilir. Bu nedenle, özellikle okullar ve eğitimciler tarafından kullanılan önemli bir araçtır.