FT-IR Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Nedir?

FT-IR, Fourier Dönüşümlü Kızılötesi'nin kısaltmasıdır. Fourier Dönüşümlü Kızılötesi (FT-IR), kimya, fizik, malzeme bilimi ve biyoloji gibi birçok bilim dalında kullanılan bir analitik tekniktir. Bu teknik, maddenin bileşenlerini ve kimyasal bağlarını incelemek için kullanılır.

FT-IR analizi, özellikle organik ve inorganik bileşiklerin kimyasal özelliklerini belirlemek, moleküler yapıyı tanımlamak ve kimyasal reaksiyonları izlemek için çok değerli bir araçtır. Temel olarak şu prensibe dayanır:

Kızılötesi (IR) radyasyon, bir numunenin tayin edilen dalga sayısına karşı geçirgenliği veya emilimi ile ilgilidir. Bu dalga sayıları, özellikle moleküler bağlarda titreşimlerin ve dönüşlerin neden olduğu spektral çizgilerle ilişkilidir. FT-IR spektrometreleri, numuneler üzerinden geçen veya yansıyan IR ışığının spektral verilerini kaydeder ve bu veriler Fourier dönüşümü ile IR spektrumunu üretir. Bu spektrum, numunenin kimyasal bileşenlerini ve moleküler yapılarını analiz etmek için kullanılır.

FT-IR analizi, organik moleküllerin tanımlanması, ilaç geliştirme, polimer kimyası, gıda kimyası, kalite kontrol ve malzeme karakterizasyonu gibi birçok uygulama alanında yaygın olarak kullanılır. Özellikle kimyasal bağların tespiti, fonksiyonel grupların belirlenmesi ve moleküler yapıların incelenmesi açısından büyük öneme sahiptir.