Gelir Üzerinden Alınan Vergiler Nedir?

Gelir üzerinden alınan vergiler, bireylerin veya kurumların elde ettikleri gelirlerinden belirli bir yüzde oranında kesilen vergilerdir. Bu tür vergiler, bir ülkenin kamu harcamalarını finanse etmek, kamu hizmetlerini sunmak ve diğer devlet işlevlerini yerine getirmek için kullanılır. Gelir üzerinden alınan vergiler, bireylerin ve işletmelerin gelirlerine göre farklı oranlarda uygulanabilir. İşte bazı yaygın gelir üzerinden alınan vergiler:

• Gelir Vergisi: Bireylerin ve işletmelerin gelirlerine uygulanan bir vergidir. Gelir vergisi, genellikle düşük gelirli bireyler için daha düşük bir oranda başlar ve gelir arttıkça yükselir. Bireylerin kişisel gelir vergisi beyannameleri doldurarak bu vergiyi ödemeleri gerekir.
  • Kurumlar Vergisi: İşletmelerin kazançlarına uygulanan bir vergidir. İşletmeler genellikle kazançlarının belirli bir yüzdesini kurumlar vergisi olarak devlete öderler. Bu vergi, işletmelerin türüne ve kazançlarına göre değişebilir.
  • Sermaye Kazanç Vergisi: Sermaye kazancı, bireylerin veya işletmelerin varlık satışlarından elde ettikleri kazançlara uygulanan bir vergidir. Özellikle hisse senedi, emlak veya diğer yatırım araçlarının satışlarından kaynaklanır.
  • Miras ve Hediye Vergisi: Miras veya hediye olarak alınan varlıkların belirli bir değeri aştığında bu tür bir vergi uygulanabilir. Bu vergi, bir kişinin mal varlığını diğer kişilere devretmesini kontrol etmek veya vergilendirmek amacıyla kullanılır.