Gelir Vergisine Tabi Kazanç ve İratlar Nedir?

Gelir vergisi, bir ülkenin vatandaşları veya gelir elde eden kişiler tarafından elde edilen kazanç ve iratların belli bir yüzdesini devlete ödemelerini gerektiren bir vergi türüdür. Gelir vergisine tabi kazanç ve iratlar, genellikle bir ülkenin gelir vergisi yasaları ve mevzuatı tarafından tanımlanır. İşte gelir vergisine tabi kazanç ve iratlar hakkında genel bilgi:

Gelir Vergisine Tabi Kazançlar:

• Ücret ve Maaş Gelirleri: İşte çalışanlar tarafından elde edilen ücretler ve maaşlar, gelir vergisinin temel kaynaklarından biridir. Bu, çalışanlar tarafından ödenen maaş ve ücretlerin bir kısmının gelir vergisine tabi tutulduğu anlamına gelir.
  • Serbest Meslek Gelirleri: Doktorlar, avukatlar, mühendisler ve diğer serbest meslek sahipleri gibi kişiler, mesleklerinden elde ettikleri gelirleri gelir vergisine tabi tutarlar.
  • Kira Gelirleri: Bir kişinin gayrimenkullerini kiraya vermesi sonucu elde edilen kira gelirleri de genellikle gelir vergisine tabi tutulur.
  • Faiz ve Temettü Gelirleri: Banka hesaplarından veya yatırım portföylerinden elde edilen faiz ve temettü gelirleri de gelir vergisine tabi olabilir.
  • İşletme Karları: İşletmelerin iş faaliyetlerinden elde ettikleri karlar, gelir vergisine tabi tutulur. Bu işletmeler kişisel işletmeler, ortaklıklar veya şirketler olabilir.
  • Gayrimenkul İşlemlerinden Elde Edilen Kazançlar: Gayrimenkul alım-satım işlemlerinden veya yatırım gayrimenkulünün satışından elde edilen karlar, genellikle gelir vergisine tabi tutulur.