Hisse Senedi Nedir Hisse Senedi Çeşitleri Nelerdir?

Hisse senedi, bir şirketin sahipliğini temsil eden finansal bir enstrümandır. Bir hisse senedi, bir şirketin özkaynaklarının bir parçasını temsil eder ve sahibine şirketin karına ve oy kullanma hakkına sahip olma hakkı verir. Hisse senetleri genellikle borsalarda alınıp satılır ve yatırımcılara şirketin performansına ortak olma fırsatı sunar.

Hisse Senedi Çeşitleri:

• Seri A ve Seri B Hisse Senetleri: Bazı şirketler, farklı hisse senedi sınıfları oluştururlar. Örneğin, seri A hisse senetleri oy kullanma haklarına sahipken, seri B hisse senetleri bu haklardan yoksun olabilir. Bu, şirket kurucuları veya yöneticileri ile diğer yatırımcılar arasındaki farklılık olabilir.
  • Adi Hisse Senetleri: Adi hisse senetleri, sahiplerine oy kullanma hakkı ve şirket karlarına katılma hakkı verir. Genellikle yaygın olarak kullanılan hisse senedi türüdür.
  • Tercihli Hisse Senetleri: Tercihli hisse senetleri, sahiplerine öncelikli kar payı alma hakkı verir. Yani, şirket karları dağıtıldığında tercihli hisse sahipleri öncelikli olarak ödenir. Ancak, oy kullanma hakkı sınırlıdır.
  • Kamu Hisse Senetleri: Kamu hisse senetleri, bir şirketin halka açık olarak işlem gören hisse senetlerini ifade eder. Bu hisse senetleri borsalarda alınıp satılabilir.
  • Özelleştirilmiş Hisse Senetleri: Özelleştirilmiş hisse senetleri, bir şirketin özel olarak belirli bir yatırımcı veya grup için oluşturduğu hisse senetleridir.