İâde-İ Îtibâr - Deyiminin Anlamı Nedir?

"İade-i itibar", bir kişinin kaybettiği saygınlığın, onurun veya itibarın geri verilmesi anlamına gelir. Genellikle, haksız bir şekilde lekelenmiş veya zarar görmüş bir reputasyonun düzeltilmesi ve o kişinin toplum içindeki eski saygın durumuna yeniden kavuşturulması durumlarında kullanılır. Hukuksal bir terim olarak da geçen bu deyim, bir kişinin masumiyetinin kanıtlanması ve onun toplumdaki yerinin iade edilmesi sürecini ifade eder. Özellikle, yanlış bir suçlamadan sonra kişinin itibarının temizlenmesiyle ilgili durumlarda kullanılır.