Mat Etmek - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Mat etmek" ifadesi, satranç oyunundan türetilmiş bir terim olup, rakibin şahını kaçacak hiçbir kare bırakmadan tehdit etmeyi ve böylece oyunu kazanmayı ifade eder. Genel Türkçe kullanımında ise, birini yenmek, alt etmek, başarısızlığa uğratmak ya da bir durum karşısında çaresiz bırakmak anlamında kullanılır. Örneğin, bir tartışmada rakibin tüm argümanlarını çürüterek onu savunmasız bırakmak veya bir yarışmada rakibi açık ara geride bırakarak onu mağlup etmek "mat etmek" olarak ifade edilebilir.