Ne Mal Olduğunu Biliriz - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Ne mal olduğunu biliriz", Türkçe'de genellikle bir kişinin karakteri, niyeti veya gerçek yüzü hakkında derinlemesine bilgiye sahip olduğumuzu ifade eden bir deyimdir. Bu tabir, mecazi anlamda, bir kişinin ne tür bir insan olduğunun, ne tür davranışlar sergileyebileceğinin ya da hangi özelliklere sahip olduğunun çevresindekiler tarafından iyi bilindiği ve bu yüzden onun gerçek niyetlerini saklayamayacağı durumlar için kullanılır. İfade, genellikle kuşkulu, güvenilmez veya kötü niyetli biri hakkında konuşurken kullanılır ve bu kişinin geçmişteki davranışları veya yaptıkları üzerinden bir yargıya varıldığını vurgular. Bu yargı genelde negatif bir bağlamda olup, kişinin şüphe uyandırıcı davranışları nedeniyle çevresinde "kendisi hakkında bir fikir oluştuğu" ve artık davranışlarının sürpriz olmadığı anlamına gelir.