Rufailer Karışır - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Rufailer karışır" ifadesi, özellikle Türk kültüründe, bir durumun veya olayın karmaşık ve karışık bir hal aldığını, olaya çok sayıda kişi veya faktörün dahil olmasıyla işin içinden çıkılamaz hale geldiğini anlatan bir deyimdir. "Rufai" aslen bir tarikatın adı olup, burada genel olarak "çok sayıda insan" ya da "karışıklık yaratan faktörler" anlamında kullanılır. Dolayısıyla, "rufailer karışır" ifadesi, mecazi bir kullanımla, bir mesele o kadar çok kişinin dâhil olması ve o kadar çok faktörün iç içe geçmesiyle karmaşık bir hale gelir ki, artık o meseleyi kimin nasıl etkilediğini ve sonucu nasıl etkileyeceğini kestirmek güçleşir anlamına gelir. Bu deyim genellikle olumsuz bir bağlamda, işlerin kontrolden çıktığını ve karmaşıklığın arttığını vurgulamak için kullanılır.