Rus iç savaşı 7 Kasım 1917 – 25 Ekim 1922

Başlangıç: Bolşevik İhtilali ve İç Savaşın Patlak Vermesi

1917 yılı, Rusya tarihinde oldukça önemli bir döneme işaret eder. Bolşevikler, Ekim İhtilali ile iktidarı ele geçirerek, Çarlık Rusyası'na son verdiler. Bolşeviklerin iktidarı ele geçirmesi ve hemen ardından Brest-Litovsk Antlaşması’nı imzalamaları, Rusya'da iç savaşın fitilini ateşledi.

Taraf Oluşturma: Kızıllar ve Beyazlar

İç savaşın başlamasıyla birlikte ülkedeki güç dengeleri şekillenmeye başladı. "Kızıllar" olarak adlandırılan Bolşevikler ve onların destekçileri, "Beyazlar" olarak bilinen, monarşistler, milliyetçiler ve anti-komünist güçler arasında şiddetli bir mücadele başladı.

Yabancı Müdahalesi ve İç Savaş

İç savaş, yalnızca Rusya'nın içindeki güçler arasında sınırlı kalmadı; birçok yabancı devlet de Beyazlara destek vererek çatışmaya müdahil oldu. Bu, iç savaşı daha da karmaşık ve kanlı bir hale getirdi.

Kızılların Zaferi: Beyazlara Karşı Üstünlük Kurma

1920 ve 1921 yıllarında Kızıllar, Beyazlara karşı belirgin bir üstünlük kurmaya başladılar. Birçok önemli cephede kazandıkları zaferler ve Beyazların koordinasyonsuzluğu, Kızılların zaferini hızlandırdı.

Savaşın Sonuçları: Yeni Bir Dönemin Başlangıcı

1922 yılında, iç savaş resmi olarak sona erdi ve Sovyetler Birliği kuruldu. İç savaşın sona ermesi, Rusya'da ve dünya genelinde derin etkiler bıraktı:

Politik Yapı: Çarlık dönemi sona erdi ve komünist bir rejim kuruldu. Bu, dünya tarihinde önemli bir dönüm noktasıydı.

Ekonomik Sonuçlar: Savaş, Rusya'nın ekonomisine ağır bir darbe vurdu. Sanayi ve tarım ciddi şekilde zarar gördü.

Sosyal Etkiler: İç savaş, Rus halkı üzerinde derin yaralar bıraktı. Milyonlarca insan hayatını kaybetti, açlık ve hastalıklar yayıldı.