Saldım Çayıra Mevla’M Kayıra - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Saldım çayıra Mevla’m kayıra" deyimi, Türkçede bir işi ya da sorumluluğu tamamen kaderin, yani Allah’ın iradesine bırakmak anlamında kullanılır. Bu ifade genellikle bir işin sonucunu belirleyemeyeceğimiz veya kontrol edemeyeceğimiz durumlarda, sonucu yüce bir güce bırakarak kendimizi rahatlatmak için söylenir. Mecazi olarak, bu deyim, bir kişinin elinden geleni yaptıktan sonra geriye kalan her şeyi kaderin eline bırakması gerektiği anlayışını yansıtır. “Çayır” burada serbest ve geniş bir alanı temsil ederken, “Mevla’m kayıra” ifadesi, olacakları Allah'ın takdirine bırakma düşüncesini ifade eder.