Yer Sistemi Bilimleri Doktora Programı Nedir

Yer Sistemi Bilimleri Doktora Programı

Yer Sistemi Bilimleri (Earth System Sciences), Dünya sistemlerinin birbirleriyle nasıl etkileşimde olduğunu ve bu etkileşimlerin nasıl değiştirdiğini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu sistemler arasında, atmosfer, hidrosfer, lithosfer, biosfer ve anthrosphere gibi sistemler yer alır. Yer Sistemi Bilimleri, bu sistemler arasındaki ilişkileri inceleyerek Dünya'nın geçmişini, mevcut durumunu ve gelecekteki potansiyel değişikliklerini anlamaya çalışır. Bu bilim dalı, ayrıca iklim değişikliklerinin nedenlerini ve etkilerini inceleyerek çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamaya çalışır.

Yer Sistemi Bilimleri, fizik, kimya, biyoloji, meteoroloji, oceanografi ve jeoloji gibi farklı bilim dallarının birleştirilmesiyle oluşmuş bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının kapsamı, Dünya'nın sistemlerinin birbirleriyle nasıl etkileşimde olduğunu inceleyen bir yelpazedir. Örneğin, atmosfer ve hidrosfer arasındaki etkileşimleri inceleyen meteoroloji ve oceanografi bilim dalları yer sistemi bilimlerine dahildir. Benzer şekilde, Dünya'nın yapısını ve evrimini inceleyen jeoloji bilimi de yer sistemi bilimlerine dahildir. Bu bilim dalı, ayrıca insan etkinliğinin Dünya sistemleri üzerindeki etkilerini de inceleyerek insanların gelecekteki potansiyel etkilerini anlamaya çalışır.