Abıhayat İçmiş - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Abıhayat içmiş" ifadesi, efsanevi bir yaşam iksiri olan ve içen kişiye ebedi gençlik veya ölümsüzlük verdiğine inanılan "ab-ı hayat"tan türemiştir. Ab-ı hayat, Farsça kökenli bir terim olup, "hayat suyu" anlamına gelir. Bu deyim, genellikle bir kimseye atfedilen olağanüstü enerji, canlılık, dinçlik veya genç görünüm için kullanılır.

Bir kişi için "abıhayat içmiş" denildiğinde, bu genellikle o kişinin yaşına göre çok daha genç ve taze göründüğünü, hayat dolu ve enerjik olduğunu veya yaşlanma belirtileri göstermeden uzun bir ömür sürdüğünü belirtmek için kullanılır. Bazen de mecazi anlamda, birinin büyük bir sıkıntıdan sonra yeniden canlandığını ve tazelendiğini ifade etmek için kullanılabilir.