Aile Danışmanı Olmak İçin Hangi Üniversite Bölümlerinden Mezun Olmak Gerekir?

Aile danışmanı olmak isteyen bireylerin, belirli üniversite bölümlerinden mezun olmaları ve ardından özel bir eğitim programını tamamlamaları gerekmektedir. Türkiye'de aile danışmanı olabilmek için tercih edilen bölümler arasında Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Tıp, Hemşirelik ve Sosyoloji yer almaktadır​​​​​​.

Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı (1000+ saatlik geniş içeriğe sahip) Aile Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı Hakkında Detaylı İnceleme ve Başvuru İşlemleri İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.

Aile danışmanı olmak için alınması gereken eğitimler ve yerine getirilmesi gereken şartlar:

1. İlgili lisans bölümlerinden birinden mezun olmak,
  2. Üniversite onaylı, teorik ve uygulamalı eğitimleri içeren, toplamda en az 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimi almak,
  3. Bu eğitimin en az 300 saati teorik, 150 saati ise uygulamalı olmak üzere, içerisinde en az 30 saat süpervizyon eğitimi de barındırması gerekmektedir​​​​.
  4. Aile danışmanlığı eğitiminde işlenecek genel ders içerikleri arasında Aile Yapısı ve Aile Olma Kavramı, Aile Kuramları, Gelişim Alanları, Uyum Problemleri, Çocuk Hakları ve Hukuku, Çift İlişkileri, Sosyal Vaka Verileri, Aile Danışmanlığında Terapötik Süreç gibi konular bulunmaktadır​​.

Aile danışmanları, aile danışmanlık merkezleri, bazı belediyelerin birimleri ya da koçluk hizmeti sunan merkezlerde çalışma imkanı bulabilmektedirler. Bu alandaki mesleki gelişimlerini sürdürebilmek için psikoloji alanında düzenlenen eğitimlere katılmaları da önemlidir​​.

Aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin sorunlarına ve yaşam süreçlerine geniş bir açıyla bakarak, psiko-sosyal destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bir meslektir. Bu meslek, aile içi ilişkiler, çocuk eğitimi, ana-baba tutumları ve sağlıklı iletişim gibi konularda destek sağlar ve bireylerin birbirleriyle olan etkileşim ve iletişim sürecinde yaşanan problemlere yönelik yardımcı olur​​​​.

Sonuç olarak, aile danışmanı olabilmek için belirlenen üniversite bölümlerinden birinden mezun olmak ve yasal gereklilikleri karşılayan özel bir eğitim programını başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Bu meslek, toplumun temel yapı taşı olan ailelerin sağlıklı işlev görmesine katkıda bulunmak için önemli bir role sahiptir.