Balık Kavağa Çıkınca - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Balık kavağa çıkınca" deyimi, Türkçede çok nadiren rastlanan, olması mümkün olmayan bir durumun meydana gelmesi anlamında kullanılır. Balıkların su içinde yaşayan canlılar olması ve ağaca tırmanma gibi bir kabiliyetlerinin olmaması göz önüne alındığında, bu deyim beklenmedik, akla hayale sığmayan bir olayın gerçekleşmesini ifade eder. Genellikle, bir durum ya da olayın gerçekleşme ihtimalinin çok düşük olduğu veya imkansız olduğu durumlarda kullanılır. Örneğin, bir kişinin asla yapmayacağı düşünülen bir şeyi yapması durumunda bu ifadeyle karşılaştırılır. Deyim, ironik bir şekilde de kullanılabilir, öyle ki, söz konusu olan şeyin gerçekleşeceğine inanmayanlar tarafından bir alay unsuru olarak da ortaya konabilir.