Bilecik Yetişkinlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulamaları Nedir

Bilecik'te bilişsel davranışçı terapi (BDT) genellikle psikolojik rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan bir terapi yöntemidir. Bu terapi, kişinin düşünceleri, davranışları ve duyguları arasındaki ilişkileri anlamasına ve olumsuz düşünceleri ve davranışları değiştirmesine yardımcı olur. BDT, yetişkinlerin çeşitli psikolojik rahatsızlıklarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında depresyon, kaygı bozuklukları, panik bozukluğu, yeme bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk ve sosyal fobi gibi durumlar yer alır.

BDT uygulamaları, kişinin bilişsel süreçlerini (örneğin, düşünceleri, inançları ve yargıları) ve davranışlarını değerlendirmek için kullanılan bir dizi teknik içerir. Bu teknikler arasında zihinsel filtreleme, aşırı genelleme, kişiselleştirme, siyah-beyaz düşünme, olumlu olmayan otomatik düşünceleri tanımlama, gerçekçi olmayan inançları yeniden çerçeveleme ve yeniden yapılandırma gibi teknikler yer alır. BDT ayrıca, kişinin olumlu düşünceler ve davranışlar geliştirmesine yardımcı olacak stratejileri de öğretir. Bu stratejiler arasında kendini teşvik etme, gevşeme egzersizleri, sorun çözme becerileri ve kendini ifade etme teknikleri gibi yöntemler yer alır. BDT, uzman bir terapist tarafından yönetildiğinde, yetişkinlerin psikolojik rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir ve kişinin yaşam kalitesini artırabilir.