Bingöl GHP İyi Hijyen Uygulamaları Sertifikalı Eğitim Programı Nedir

Bingöl GHP (Good Hygiene Practices) veya iyi hijyen uygulamaları sertifikalı eğitim programı, gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin hijyen ve sanitasyon konusunda bilgilendirildiği bir eğitim programını ifade eder. GHP, gıda güvenliğini sağlamak için işletmelerde uygulanan temel hijyen ve sanitasyon prensiplerini içerir ve gıda güvenliği yönetim sistemi içinde önemli bir yer tutar.

Bingöl GHP İyi Hijyen Uygulamaları Sertifikalı Eğitim Programı genellikle aşağıdaki konuları içerebilir: Gıda Güvenliği Kavramı: Gıda güvenliği kavramının tanımı, önemi ve gereklilikleri hakkında genel bir bilgilendirme yapılır. Gıda güvenliği riskleri, tehlikeler ve önleme yöntemleri hakkında bilgi verilir. GHP Standartları: GHP standartları hakkında detaylı bilgi verilir.

Uluslararası ve ulusal düzeyde kabul görmüş GHP standartları, belgelendirme süreçleri, standartlara uygunluk değerlendirmesi gibi konular ele alınır. Hijyen Uygulamaları: İşletmelerde hijyen ve sanitasyon uygulamaları hakkında eğitim verilir. El hijyeni, ekipman ve yüzey temizliği, su kaynaklarının hijyeni, çapraz bulaşma önleme, atık yönetimi gibi konular anlatılır.

Temizlik Planlaması ve Uygulaması: Temizlik planlaması ve uygulaması hakkında eğitim verilir. Temizlik programı oluşturma, temizlik prosedürleri, temizlik ekipmanlarının kullanımı ve bakımı gibi konular ele alınabilir. Personel Hijyeni: Personel hijyeni konusunda bilgilendirme yapılır. Personel kıyafetleri, el hijyeni, saç ve sakal yönetimi, hijyenik davranışlar gibi konular hakkında eğitim verilir.

Gıda Depolama ve Taşıma: Gıda depolama ve taşıma hijyeni hakkında eğitim verilir. Gıdaların doğru depolanması, taşınması, ambalajlama ve etiketleme gereklilikleri gibi konular anlatılır. Gıda Zehirlenmeleri ve Acil Durum Yönetimi: Gıda zehirlenmeleri ve acil durum yönetimi hakkında eğitim verilir. Gıda zehirlenmelerinin nedenleri, önlenmesi ve müdahale yöntemleri gibi konular anlatılır.