Çanakkale Savaşı 19 Şubat 1915 - 9 Ocak 1916

Çanakkale Savaşı: Türk'ün Dur dediği Yer

Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun toprakları üzerinde gerçekleşen tarihi bir savunma harekâtıdır. Bu savaş, Türk milletinin bağımsızlığını ve vatanını koruma azminin sembolü olmuştur.

Arka Plan:

Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla, müttefik devletler Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'u işgal edip, Osmanlı İmparatorluğu'nu savaş dışı bırakmayı ve Rusya'ya bir cephe açmayı planladılar. Bu amaçla, Çanakkale Boğazı'na bir harekât düzenlediler.

Deniz Harekâtı:

18 Mart 1915'te müttefik donanması Çanakkale Boğazı'na saldırıya başladı. Ancak Osmanlı topçularının direnişi ve mayınların etkisiyle büyük zarar gördüler. Bu deniz harekâtı, müttefikler için bir hezimetle sonuçlandı.

Kara Harekâtı:

Deniz harekâtının başarısız olması üzerine, müttefik kuvvetler 25 Nisan 1915'te Gelibolu Yarımadası'na bir çıkarma yaptı. Ancak bu çıkarma harekâtı da Osmanlı kuvvetlerinin kahramanca direnişi karşısında ilerleyemedi.

Anzak Koyu ve Arıburnu:

Çıkarma harekâtının ana sahnelerinden biri Anzak Koyu oldu. Burada, Osmanlı ve Anzak kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu bölgede, Mustafa Kemal'in birlikleri Anzak kuvvetlerini durdurmayı başardı.

İngiliz ve Fransız Cephesi:

Seddülbahir bölgesinde İngiliz ve Fransız kuvvetleriyle Osmanlı kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Osmanlı kuvvetleri, bu bölgede de müttefiklere karşı büyük bir direniş gösterdi.

Savaşın Sonu ve Geri Çekilme:

Aylarca süren çatışmalardan sonra müttefik kuvvetler, Gelibolu Yarımadası'nda ilerleyemediklerini anladılar. Aralık 1915'te geri çekilmeye başladılar ve Ocak 1916'da tamamen boğazı terk ettiler.

Çanakkale'nin Önemi:

Çanakkale Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'ndaki en büyük zaferlerinden biri oldu. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük uğruna ne kadar büyük fedakarlıklar yapabileceğini tüm dünyaya gösterdi.

Atatürk'ün Rolü:

Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Savaşı'nde önemli bir rol oynadı. Anafartalar Grubu Komutanı olarak Anzak kuvvetlerini durdurdu ve bu başarısıyla tanındı.

Çanakkale Savaşı, sadece bir savaş değil, aynı zamanda bir ulusun kaderini değiştiren bir dönüm noktasıdır. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük uğruna gösterebileceği azmin ve kararlılığın simgesi olmuştur. Çanakkale, gerçekten geçilmez olduğunu tüm dünyaya kanıtlamıştır.