İkinci Dünya Savaşı 1 Eylül 1939 – 2 Eylül 1945

İkinci Dünya Savaşı, 20. yüzyılın en karanlık dönemlerinden biriydi ve 1939-1945 yılları arasında gerçekleşti. Savaş, Nazi Almanyası'nın Polonya'ya saldırması ile başladı ve dünya genelinde 100 milyondan fazla insanın hayatına mal oldu.

Savaşın başlamasının birkaç sebebi vardı:

Versailles Antlaşması: Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan bu antlaşma, Almanya'ya ağır yaptırımlar getirdi ve Alman halkı arasında derin bir kin ve huzursuzluk yarattı.

Ekonomik Buhran: 1929'da yaşanan Büyük Buhran, dünya genelinde ekonomik çöküşe sebep oldu ve faşist liderlerin iktidara gelmesine zemin hazırladı.

Milliyetçilik ve Totalitarizm: Faşist ideolojiler ve militarizm, Avrupa'da ve Asya'da yükseldi.

Savaşın Seyri: Önemli Olaylar ve Cepheler

İkinci Dünya Savaşı, Avrupa ve Asya olmak üzere iki ana cephede gerçekleşti. Savaşın seyri boyunca birçok önemli olay yaşandı:

Blitzkrieg: Almanya'nın hızlı ve şiddetli savaş taktiği, Polonya ve Batı Avrupa'nın hızla düşmesine sebep oldu.

Birleşik Krallık'a Hava Saldırıları: Almanya'nın Birleşik Krallık'a düzenlediği hava saldırıları (Blitz), sivil kayıplara neden oldu.

Barbarossa Harekatı: Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ne saldırısı, savaşın seyrini değiştirdi.

Pearl Harbor: Japonya'nın ABD'ye saldırısı, Amerika'nın savaşa girmesine neden oldu.

D-Day: Müttefik güçlerin Normandiya'ya çıkarması, Batı Cephesi'nde bir dönüm noktası oldu.

Sonuçlar: Savaşın Bitişi ve Etkileri

Savaş, 1945'te Müttefik güçlerin zaferi ile sona erdi. Savaşın sonuçları ise şunlardı:

Birleşmiş Milletler'in Kurulması: Savaşın ardından, dünya barışını korumak için BM kuruldu.

Soğuk Savaş: ABD ve Sovyetler Birliği arasında Soğuk Savaş başladı, bu da yıllarca süren bir gerilime sebep oldu.

Avrupa'nın Yeniden Yapılandırılması: Marshall Planı ile Avrupa yeniden yapılandırıldı ve ekonomik toparlanma sağlandı.