Deprem Anında Doğru Davranış Biçimleri

Deprem sırasında doğru tepki vermek, yaşamınızı ve sevdiklerinizin yaşamını korumak için kritik öneme sahiptir.

Deprem anında yapılması gerekenler:

Kapan-Kapan-Tutun:

1. Kapan: Deprem sırasında ayakta durmaya çalışmayın. Düşme riskini en aza indirmek için yere yatın.
  2. Kapan: Kafanızı ve boynunuzu korumak için kollarınızı kullanın. Mümkünse güvenli bir mobilyanın yanına, altına sığının. Özellikle masa gibi sert mobilyalar, düşen nesnelerden korunmak için idealdir.
  3. Tutun: Eğer bir mobilyanın altında korunuyorsanız, mobilyaya tutunun. Deprem sırasında mobilya hareket edebilir, onunla birlikte hareket edin.
  4. Pencerelerden, Camlardan ve Dış Cepheden Uzak Durun: Cam kırıkları ve dış cephe malzemeleri deprem sırasında düşebilir.
  5. Binalardan Çıkmayın: Deprem sırasında bina içindeyseniz dışarı çıkmaya çalışmayın. Merdivenler, asansörler veya çıkış yolları zarar görmüş olabilir ve bu da ek risk oluşturur.
  6. Yüksek Katlarda iseniz Panikle Aşağıya İnmeyin: Asansörleri kullanmayın. Deprem bitene kadar güvenli bir yerde kalın.
  7. Dışarıda iseniz Açık Bir Alana Yönelin: Binalardan, elektrik direklerinden, ağaçlardan ve diğer düşme tehlikesi olan yapılardan uzaklaşın.
  8. Araç Kullanıyorsanız Durun: Eğer deprem sırasında araç kullanıyorsanız, güvenli bir yere park edin ve aracınızı terk etmeyin. Elektrik direklerinden, ağaçlardan ve köprülerden uzak durun.
  9. Tehlike Alanlarından Kaçının: Kitap rafları, camlar, duvarlar ve diğer tehlikeli alanlardan uzak durun.
  10. Deniz Kenarında iseniz Yüksek Alanlara Çıkın: Tsunami riski nedeniyle deniz kenarında ve sahil bölgelerindeyseniz, depremden hemen sonra yüksek alanlara çıkın.
  11. Engelliler İçin Özel Tedbirler: Engelli bireyler için önceden plan yapın. Deprem sırasında özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı bireyler için en güvenli yerin neresi olduğunu belirleyin.
  12. Evcil Hayvanları Unutmayın: Eğer evcil hayvanlarınız varsa, onları da güvende tutmak için plan yapın. Evcil hayvanlar deprem sırasında panikleyebilir.

Deprem anında sakin kalmak, durumu değerlendirmek ve doğru davranış biçimlerini uygulamak, potansiyel zararları en aza indirebilir. Bu nedenle deprem hakkında bilgi sahibi olmak ve deprem tatbikatları yapmak çok önemlidir.