Deprem Anında, Öncesinde ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

Deprem Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Deprem anında yapılması gerekenler, hayati önem taşıyan adımları içerir. İşte deprem sırasında uygulanması gereken önemli noktalar:

1. Sakin Kalmaya Çalışın: Deprem anında panik yapmak yerine sakin kalmaya çalışın. Sakin kalmak, doğru kararlar almanıza yardımcı olacaktır.
  2. "Düş, Kapan ve Tutun" Kuralını Uygulayın: Güvenli bir yer bulun, diz çökün, başınızı ve boynunuzu koruyacak şekilde kapanın ve sağlam bir mobilyaya tutunun.
  3. Büyük Mobilyaların Yanında Durun: Eğer masa gibi sağlam bir mobilya yoksa, büyük bir koltuk veya diğer büyük mobilyaların yanında durarak koruma sağlayın.
  4. Kapı Çerçevelerinden Uzak Durun: Eskiden önerilse de, kapı çerçeveleri artık güvenli sığınak olarak önerilmiyor. Bunun yerine daha sağlam yapılar tercih edilmelidir.
  5. Cam, Dış Kapılar ve Duvarlardan Uzak Durun: Camlar, ışıklar ve dış kapılar gibi kırılabilir veya zarar görebilir yerlerden uzak durun.
  6. Bina İçindeyseniz Dışarı Çıkmayın: Deprem sırasında binadan çıkmak yerine içeride güvenli bir yerde kalmak genellikle daha güvenlidir.
  7. Eğer Dışarıdaysanız Açık Alanda Kalın: Binalar, ağaçlar, sokak lambaları ve elektrik hatları gibi düşebilecek nesnelerden uzak durun.
  8. Asansör Kullanmayın: Elektrik kesintileri nedeniyle asansörlerde mahsur kalabilirsiniz. Merdivenleri kullanın.
  9. Araba Kullanıyorsanız Güvenli Bir Yere Çekin ve İçinde Kalın: Arabayı açık alanlarda, binalar, ağaçlar, köprüler ve elektrik hatlarından uzak bir yere park edin ve içinde kalın.
  10. Dinleyin ve Resmi Duyuruları Takip Edin: Taşınabilir bir radyo veya akıllı telefonunuzdan resmi duyuruları takip edin.

Deprem sırasında bu adımları takip etmek, sizin ve çevrenizdekilerin güvenliğini artıracaktır. Deprem sonrası da güvenliğinizi sağlamak için uygun adımları takip etmeyi unutmayın.

Deprem Öncesinde Yapılması Gerekenler?

Deprem öncesi hazırlık, deprem sırasında hayatta kalma şansınızı büyük ölçüde artırabilir. İşte depreme hazırlanmak için yapılması gerekenler:

1. Acil Durum Çantası Hazırlayın: En önemlisi, her aile üyesi için acil durum çantası hazırlamaktır. Çantada su, gıda, ilaç, düdük, el feneri, ekstra pil, ilk yardım malzemeleri, çok amaçlı araç, yedek giysi ve önemli belgelerin kopyaları bulunmalıdır.
  2. Ev Güvenliği Kontrolü Yapın: Evinizi depreme dayanıklı hale getirin. Ağır eşyaları, kitap raflarını ve televizyon gibi büyük cihazları duvara sabitleyin. Ağır eşyaları alt raflara yerleştirin.
  3. Aile İletişim Planı Oluşturun: Aile üyeleriyle acil durumda nasıl iletişim kuracağınızı planlayın. Bir buluşma noktası belirleyin ve herkesin bu noktayı bilmesini sağlayın.
  4. Eğitim Alın: Deprem sırasında nasıl davranılacağını öğrenmek için ilk yardım ve acil durum eğitimlerine katılın. "Deprem sırasında düş, kapan ve tutun" kuralını aile bireylerine öğretin.
  5. Tehlikeli Maddeleri Güvenli Hale Getirin: Tehlikeli maddeleri (örneğin, temizlik malzemeleri ve yanıcı sıvılar) güvenli bir şekilde depolayın.
  6. Acil Durum Planını Düzenli Olarak Gözden Geçirin ve Tatbikat Yapın: Acil durum planınızı düzenli aralıklarla gözden geçirin ve aile bireyleriyle birlikte tatbikat yapın.
  7. Deprem Sigortası Yaptırın: Mümkünse, evinizi ve eşyalarınızı kapsayan deprem sigortası yaptırın.
  8. Bölgenizdeki Deprem Riskini Öğrenin: Yaşadığınız bölgenin deprem riskini öğrenin ve buna göre ek önlemler alın.
  9. Deprem Sırasında Yapılacaklar Listesi Hazırlayın: Deprem anında yapılması gerekenleri içeren bir liste hazırlayın ve bu listeyi evin görünür bir yerine asın.
  10. Yardım Kuruluşları ve Acil Durum Numaralarını Not Edin: Yerel yardım kuruluşlarının iletişim bilgilerini ve acil durum numaralarını not edin ve bu bilgileri kolayca ulaşılabilir bir yerde tutun.

Bu adımları izleyerek deprem öncesinde gerekli hazırlıkları yapabilir ve olası bir depremde kendinizi ve ailenizi daha güvende hissedebilirsiniz.

Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler?

Deprem sonrası dönem, deprem kadar önemli bir süreçtir ve doğru adımların atılması hayati önem taşır. İşte deprem sonrasında yapılması gerekenler:

1. Kendinizi ve Çevrenizi Kontrol Edin: Öncelikle kendi güvenliğinizi sağlayın. Yaralanmalar için kendinizi ve çevrenizdeki insanları kontrol edin.
  2. Sakin Kalmaya Çalışın: Panik yapmak durumu daha da kötüleştirebilir. Sakin kalmak ve durumu değerlendirmek önemlidir.
  3. Acil Durum Çantanızı Alın: Evden ayrılmanız gerekiyorsa, acil durum çantanızı yanınıza almayı unutmayın.
  4. Hasar Kontrolü Yapın: Güvenli bir şekilde, evinizde veya bulunduğunuz binada hasar kontrolü yapın. Yapısal hasarlar varsa binayı terk edin.
  5. Gaz, Su ve Elektrik Kontrolü Yapın: Gaz kokusu, su sızıntısı veya elektrikle ilgili herhangi bir sorun varsa, ilgili anahtarları kapatın ve yetkililere bildirin.
  6. Açık Alanlara Çıkın: Yapısal hasar varsa veya güvenli değilse, açık alanlara gidin.
  7. Artçı Sarsıntılara Hazırlıklı Olun: Depremden sonra artçı sarsıntılar olabilir. Bunlara karşı hazırlıklı olun ve güvenli bir yerde kalın.
  8. İletişim Araçlarını Akıllıca Kullanın: Telefon hatlarının meşgul olmaması için acil durumlar dışında telefon kullanmaktan kaçının. Mesajlaşmayı veya sosyal medyayı kullanabilirsiniz.
  9. Yetkililerin Talimatlarını Dinleyin: Yerel yetkililerin ve acil durum servislerinin talimatlarını dinleyin ve bunlara uyun.
  10. Toplanma Noktalarına Gitmek Üzere Hazır Olun: Yetkililer tarafından belirlenen toplanma noktalarına gitmek üzere hazır olun.
  11. Yardım Teklif Edin ve Toplulukla İşbirliği Yapın: Mümkünse, yaralılara veya ihtiyacı olanlara yardım edin ve komşularınızla işbirliği yapın.
  12. Bilgi Kaynaklarını Takip Edin: Radyo, televizyon veya internet üzerinden güncel bilgileri takip edin.

Deprem sonrasında bu adımları takip etmek, hem kendi güvenliğinizi hem de çevrenizdekilerin güvenliğini sağlamada yardımcı olacaktır.