Dik Başlı - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Dik başlı", inatçı ve kendi düşüncesinden kolay kolay vazgeçmeyen, önerilere ve kurallara karşı direnen kişilik özelliğini ifade eden bir sıfat deyimidir. Kendi bildiğini okuma eğiliminde olan, otoriteye ve üstün görülen kişilere karşı gelen kişiler için kullanılır. Dik başlı kişiler genellikle kendi kararlarını başkalarının yardımı ya da onayı olmadan alma eğilimindedirler ve çoğu zaman toplumun genel kurallarına veya beklenen davranışlarına meydan okuyabilirler. Bu terim, olumlu bir özellik olarak da görülebilir; özgüvenin ve bağımsızlığın bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Ancak, genellikle inatçı ve boyun eğmeyen bir tutumu ifade etmek için kullanılır.