Diyet ve Hormon Dengesi: İnsülin Direncini Yönetme

Hormon dengesi, genel sağlık ve kilo kontrolü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İnsülin direnci, vücudun insüline normalden daha az tepki verdiği bir durumu ifade eder ve kilo alımı ve diyabet riskini artırabilir. İşte insülin direncini yönetmek için diyetin rolü hakkında bilmeniz gerekenler:

İnsülin Direnci Nedir?

• İnsülin, vücudunuzun kan şekerini düzenlemesine yardımcı olan bir hormondur. İnsülin direnci, hücrelerin insüline karşı daha az tepki verdiği bir durumu ifade eder.
  • İnsülin direnci, kan şekerinin yükselmesine ve tip 2 diyabet riskinin artmasına yol açabilir.

Diyet ve İnsülin Direncini Yönetme:

• Karbonhidratları dengeli bir şekilde tüketin. Hızlı sindirilen karbonhidratlar yerine lif açısından zengin kompleks karbonhidratları tercih edin.
  • Protein ve sağlıklı yağları dengeli bir şekilde ekleyin, çünkü bu, kan şekerinin daha dengeli seviyelerde kalmasına yardımcı olabilir.
  • Şekerli ve işlenmiş gıdalardan kaçının. Bu gıdalar kan şekerini hızla yükseltebilir.
  • Egzersiz yaparak insülin duyarlılığını artırabilirsiniz. Düzenli fiziksel aktivite, insülin direncini azaltabilir.