Duyusal Tasarım Doktora Programı Nedir

Duyusal Tasarım Doktora Programı

Duyusal tasarım, bir ürünün, hizmetin ya da mekânın duyular üzerinden kullanıcılarını etkilemeyi hedefleyen tasarım anlayışıdır. Duyusal tasarım, görsel, işitsel, kinestetik (doğrudan dokunma), olfaktöryal (koku) ve gustatif (tat) duyuları üzerinden kullanıcıları etkilemeyi hedefler.

Bu etkilenme, ürünün, hizmetin ya da mekânın kullanımı sırasında duyusal deneyimler oluşturmayı amaçlar. Duyusal tasarım, ürünlerin, hizmetlerin ve mekânların tasarımında kullanıcı deneyimine önem verilmesini sağlar ve bu sayede ürünlerin, hizmetlerin ve mekânların kullanımı daha keyifli hale gelir. Örneğin, bir otomobil tasarımında, aracın iç mekânının rahat ve estetik olması, aracın içinde bulunan malzemelerin kalitesi ve aracın sürekli olarak kullanılırken oluşturduğu sesler gibi faktörler duyusal tasarım açısından önemlidir.

Benzer şekilde, bir otelin lobisi ve odalarının görsel olarak estetik olması, oda kokularının hoş olması ve odalarda bulunan yatakların rahat olması gibi faktörler de duyusal tasarım açısından önemlidir. Duyusal tasarım, kullanıcı deneyimine önem veren tasarım anlayışıdır ve bu sayede ürünlerin, hizmetlerin ve mekânların kullanımı daha keyifli hale gelir.