Finansal Tablolar ve Finansal Analiz Nedir?

1. Finansal Tablolar:

Finansal tablolar, bir işletmenin mali durumunu, performansını ve nakit akışını gösteren önemli belgelerdir. İşletmenin mali verilerini düzenli bir şekilde sunarlar ve genellikle üç ana finansal tablo içerirler:

• Bilanço (Balance Sheet): Bilanço, işletmenin varlıklarını, borçlarını ve özkaynaklarını bir belirli tarihte gösterir. Varlıklar, işletmenin sahip olduğu değerli varlıkları temsil ederken, borçlar ve özkaynaklar, bu varlıkları finanse etmek için kullanılan kaynakları ifade eder.
  • Gelir Tablosu (Income Statement veya Profit and Loss Statement): Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir dönemde elde ettiği gelirleri ve bu gelirlerin hangi giderlere karşı karşılandığını gösterir. Net kar veya zararı gösterir.
  • Nakit Akış Tablosu (Cash Flow Statement): Nakit akış tablosu, işletmenin belirli bir dönemdeki nakit girişlerini ve çıkışlarını gösterir. Bu, işletmenin nakit yönetimi açısından kritik bir öneme sahiptir.

2. Finansal Analiz:

Finansal analiz, işletmenin finansal tablolarını inceleyerek işletmenin mali performansını değerlendirmeyi ve gelecekteki mali durumunu tahmin etmeyi içeren bir süreçtir. Finansal analiz, yatırımcılar, kredi verenler, yöneticiler ve diğer ilgili taraflar için önemlidir. Temel olarak iki ana türü vardır:

• Yatırım Analizi: Yatırımcılar, bir şirketin hisse senetlerini veya tahvillerini almadan önce finansal analiz kullanarak potansiyel yatırımlarını değerlendirirler. Bu analiz, hisse senedi değerlemesi ve risk analizi gibi konuları içerir.
  • Kredi Analizi: Kredi verenler, borç vermeden önce bir işletmenin kredi riskini değerlendirmek için finansal analiz kullanırlar. Bu analiz, kredi derecelendirmeleri ve faiz oranlarının belirlenmesi gibi süreçleri içerir.

Finansal analiz, finansal oranlar, trend analizi, karşılaştırmalı analiz ve senaryo analizi gibi çeşitli yöntemleri içerebilir. Ayrıca, işletmenin likidite, karlılık ve finansal sağlığı gibi önemli konuları da değerlendirir.