Hangi Çiçek Evde Yetiştirilmez?

Evde yetiştirilmesi zor olan bazı çiçekler, özel bakım gereksinimleri nedeniyle iç mekan koşullarında büyümekte zorlanabilirler. İşte evde yetiştirilmesi zor olan bazı çiçekler ve nedenleri:

Hangi Çiçekler Evde Yetiştirilmez?

1. Gül (Rosa):
Neden Zor: Güller bol güneş ışığı, iyi drene edilmiş toprak ve sürekli bakım gerektirir. Ev ortamında bu koşulları sağlamak zordur ve genellikle dış mekanlarda daha iyi büyürler.

2. Gardenya (Gardenia):
Neden Zor: Gardenyalar, yüksek nem, bol ışık ve asidik toprak isteyen çiçeklerdir. Evde bu koşulları sürekli olarak sağlamak zor olabilir ve gardenyalar hassas yapıları nedeniyle evde yetiştirilmesi zor bitkiler arasında yer alır.

3. Zambak (Lilium):
Neden Zor: Zambaklar, bol güneş ışığı ve nemli toprak gerektirir. Ayrıca, bazı türleri soğuk bir dinlenme dönemine ihtiyaç duyar. Bu koşulları evde sağlamak zor olabileceğinden, zambaklar genellikle bahçelerde daha iyi yetişir.

4. Manolya (Magnolia):
Neden Zor: Manolyalar, geniş alan ve bol güneş ışığı gerektirir. Evde bu geniş alanı ve ışık miktarını sağlamak zor olabilir, bu yüzden genellikle bahçelerde yetiştirilirler.

5. Orkide Türleri (Phalaenopsis Hariç):
Neden Zor: Çoğu orkide türü, yüksek nem, bol dolaylı ışık ve özel bir orkide karışım toprağı gerektirir. Bu koşulları evde sağlamak zor olabilir, ancak Phalaenopsis orkideleri bu konuda istisnadır ve evde yetiştirilmesi daha kolaydır.

6. Kamelia (Camellia):
Neden Zor: Kamelialar, asidik toprak ve sabit nem seviyeleri gerektirir. Ayrıca, genellikle dış mekanda soğuk hava koşullarında daha iyi büyürler, bu da onları evde yetiştirmeyi zorlaştırır.

Evde Yetiştirmek İçin Uygun Alternatifler:

Eğer evde çiçek yetiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki çiçekler daha uygun olabilir:
Barış Çiçeği (Spathiphyllum): Düşük ışık koşullarında bile büyüyebilir.
Afrika Menekşesi (Saintpaulia): Küçük saksılarda iyi büyür ve parlak, dolaylı ışıkta çiçek açar.
Aloe Vera: Bakımı kolaydır ve düşük ışıkta bile yaşayabilir.
Yılan Bitkisi (Sansevieria): Düşük bakım gerektirir ve zorlu koşullara dayanıklıdır.

Evinizde çiçek yetiştirirken, bitkilerin gereksinimlerini göz önünde bulundurarak en uygun çiçekleri seçmek, başarı şansınızı artıracaktır.