Hem Uyuz, Hem Yavuz - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Hem Uyuz, Hem Yavuz" rahatsızlık verici bir durum yaratıp bir de bu durumdan dolayı saldırganlık gösteren veya haddini aşan kişiler için kullanılan bir ifadedir. "Uyuz" kelimesi burada mecaz anlamda rahatsızlık veren veya hoş olmayan, "Yavuz" ise hırçın, saldırgan anlamında kullanılır. Bu deyim, bir kişinin hem problem yaratan bir tavır sergilemesi hem de bu problem üzerine yersiz bir cesaretle davranması gibi, olumsuz iki özelliği bir arada taşıyan davranışları eleştirmek için kullanılır. Özünde, hem olumsuz bir eylemde bulunan hem de bu eyleminden dolayı pişkinlik gösteren kişilere karşı kullanılan eleştirel bir ifadedir.