Hisse Senedi Bölünmesi Nedir, Neden Yapılır?

Hisse senedi bölünmesi veya hisse bölünmesi, bir şirketin mevcut hisse senetlerini daha küçük nominal değerli yeni hisse senetleriyle değiştirme işlemidir. Hisse senedi bölünmesi, bir şirketin mevcut hisse senetlerinin değerini bölerek, daha fazla sayıda hisse senedi yaratır. Bu, her hisse senedinin nominal değerini düşürürken, toplam piyasa değerini değiştirmez.

Hisse senedi bölünmesinin bazı temel özellikleri şunlardır:

• Nominal Değer Düşer: Hisse senedi bölünmesi sonucunda her bir hisse senedinin nominal değeri azalır. Örneğin, 1 TL nominal değere sahip 100 hisse senedi, 0.50 TL nominal değere sahip 200 hisse senedine dönüşebilir.
  • Toplam Hisse Sayısı Artar: Bölünme sonucunda toplam hisse senedi sayısı artar. Örnekteki gibi, 100 hisse senedinin 200 hisse senedine bölünmesi, toplam hisse sayısının iki katına çıkmasına neden olur.

Hisse senedi bölünmesi genellikle aşağıdaki nedenlerle yapılır:

• Hisse Senedinin Likiditesini Artırmak: Hisse senedi bölünmesi, hisse senetlerinin daha düşük bir nominal değere sahip olmasını sağlar. Bu, daha fazla yatırımcının hisse senetlerine erişebilmesini ve işlem yapabilmesini kolaylaştırabilir.
  • Yatırımcı Çekmek: Daha düşük nominal değerli hisse senetleri, küçük yatırımcıları ve bireysel yatırımcıları çekmek için cazip olabilir. Daha düşük fiyatlı hisse senetleri, yatırımcıların daha küçük miktarlarla şirketin hisselerine yatırım yapmalarını sağlayabilir.
  • Hisse Senetlerinin İşlem Görebilirliğini Artırmak: Hisse senetlerinin nominal değerinin düşmesi, daha küçük fiyat adımlarını mümkün kılarak hisse senetlerinin işlem görebilirliğini artırabilir. Bu, fiyat değişikliklerinin daha hassas bir şekilde izlenmesini sağlar.
  • Şirketin Değerini Göstermek: Hisse senedi bölünmesi, şirketin değerinin daha yakın bir şekilde yansıtılmasına yardımcı olabilir. Özellikle hisse fiyatları çok yüksekse, bölünme sonucunda daha uygun bir fiyat seviyesi oluşturulabilir.

Hisse senedi bölünmesi, şirketin temel iş performansını veya finansal durumunu değiştirmez, sadece hisse senetlerinin fiyatını ve nominal değerini düzenler. Şirket, hisse senedi bölünmesini hissedarların onayı ile yapar ve bu işlem genellikle hissedarların menfaatlerini gözeterek gerçekleştirilir. Bu nedenle hisse senedi bölünmeleri şirketin büyüme stratejisi ve piyasa koşullarıyla yakından ilişkilidir.