Teknik SEO: Robots.txt ve Canonical Etiketleri

Teknik SEO, bir web sitesinin arama motorlarında daha iyi sıralama almasına yardımcı olan önemli bir bileşendir. Bu makalede, teknik SEO'nun önemli iki unsuru olan Robots.txt ve Canonical Etiketlerinin ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve web sitesi için neden önemli olduklarını ele alacağız.

Robots.txt Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Robots.txt dosyası, arama motoru botlarının bir web sitesini taraması veya belirli bölümlerine erişimini kontrol etmek için kullanılır. Bu dosya, web sitesinin kök dizininde bulunur (örneğin, www.example.com/robots.txt).

Örnek kullanım: Belirli bir sayfanın indekslenmesini engellemek için: User-agent: * Disallow: /sayfa-adı/

• Robots.txt'nin Önemi: İstenmeyen sayfaların veya içeriklerin arama motorları tarafından indekslenmesini engeller. Web sitesinin tarama bütçesini daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Gizli veya yönlendirilen içerikleri gizlemek için kullanılabilir.

Canonical Etiketleri Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Canonical etiketi, aynı veya benzer içeriğe sahip farklı URL'leri birleştirmek ve arama motorlarına hangi URL'nin öncelikli olduğunu bildirmek için kullanılır.

Canonical etiketi HTML <head> bölümünde bulunur ve şu şekilde görünür: <link rel=canonical href=https://www.example.com/öncelikli-url />

• Canonical Etiketlerinin Önemi: İçerik yinelenmesini önler ve içeriğin tek bir URL üzerinden endekslenmesini sağlar. Arama motorlarının içerikleri doğru şekilde sıralamasına yardımcı olur. SEO uyumluluğunu artırır ve potansiyel cezalardan kaçınmanıza yardımcı olur.

Nasıl Kullanılır?

• Robots.txt Kullanımı: Önemli sayfaları ve içerikleri indekslemek için User-agent: * kullanın. İndekslenmemesini istediğiniz sayfaları veya klasörleri Disallow ile belirtin. Tüm sayfaların indekslenmesine izin vermek için boş bir robots.txt kullanmayın.
  • Canonical Etiketi Kullanımı: Her sayfanın kendi canonical etiketi olmalıdır. Özgün URL'yi canonical olarak belirtin. Dinamik içerik veya farklı URL yapıları için uygun canonical etiketlerini ekleyin.

Teknik SEO, bir web sitesinin arama motorlarında başarılı olmasında kritik bir rol oynar. Robots.txt ve Canonical etiketleri gibi unsurlar, web sitesinin tarama ve indeksleme süreçlerini optimize etmek için kullanılır. Bu tekniklerin doğru ve etkili bir şekilde kullanılması, web sitesinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünmesine ve daha iyi SEO performansına katkı sağlar. Bu nedenle, teknik SEO stratejilerini doğru bir şekilde uygulamak, dijital varlığınızın başarısı için önemlidir.