ISO 14064 Sera Gazı Baş Doğrulayıcısı Nedir?

ISO 14064 Sera Gazı Baş Doğrulayıcısı, organizasyonların sera gazı emisyonlarını ölçmek, raporlamak ve doğrulamak için uluslararası kabul görmüş bir standarttır. Bu standardın amacı, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede şeffaflığı ve tutarlılığı artırmak, organizasyonların emisyon azaltma çabalarını desteklemek ve bu çabaların doğrulanmasını sağlamaktır.

ISO 14064-1, organizasyon seviyesinde sera gazı envanterlerinin tasarlanması, geliştirilmesi, yönetilmesi, raporlanması ve doğrulanması için ilke ve gereklilikleri belirler. ISO 14064-2, proje seviyesinde sera gazlarının azaltılması veya giderilmesi için kılavuz sağlar, ve ISO 14064-3, sera gazı ifadelerinin doğrulanması ve/veya geçerli kılınması için yönergeler sunar​​.

ISO 14064, işletmelere sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada yardımcı olur, uluslararası kabul görür, risk yönetimi, küresel iklim değişikliğiyle mücadele, rekabet avantajı, paydaş ilişkileri, maliyet tasarrufu ve kurumsal itibar gibi birçok avantaj sunar. Aynı zamanda işletmeleri sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmaya teşvik eder ve yasal uyumluluk sağlar​​.

ISO 14064 belgesini almak için işletmelerin sera gazı emisyonlarını ölçme, raporlama ve doğrulama süreçlerini uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu süreç, ön araştırma, iç denetim, eksikliklerin belirlenmesi ve giderilmesi, eylem planının uygulanması ve belgelendirme kuruluşu seçimi gibi adımları içerir​​.

Bu standardın revize edilmiş 2018 versiyonu, insan faaliyetlerinin neden olduğu sera gazı emisyonlarının ve bunların küresel ısınma üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına yönelik artan ihtiyaçları karşılamak için geliştirilmiştir. ISO 14064-1: 2018, organizasyonların sera gazı emisyonlarını daha iyi kontrol etmelerine olanak tanıyarak, iklim değişikliğinin gelecekteki etkilerini sınırlamayı amaçlar​​.

Kuruluşlar ve işletmeler için ISO 14064, sera gazı emisyonlarını etkili bir şekilde yönetmenin yanı sıra, çevresel sürdürülebilirlik konusunda uluslararası bir çerçeveye uyum sağlamak, iklim değişikliği ile mücadelede aktif rol almak ve bu alandaki çabalarını bağımsız bir otorite tarafından doğrulatmak isteyenler için kritik bir öneme sahiptir​​.

ISO 14064 Sera Gazı Baş Doğrulayıcısı Eğitimi Hakkında Tüm Detaylara Ulaşmak ve Başvuru Yapmak için Buraya Tıklayınız.