Kimler Aile Danışmanı Olabilir? Aile Danışmanı Olma Şartları

Aile danışmanı olmak için birtakım özel şartlar ve eğitim süreçleri vardır. Öncelikle, bu mesleğe adım atmak isteyenlerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Psikoloji, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Tıp veya Hemşirelik gibi ilgili lisans programlarından mezun olmaları gerekmektedir. Mezuniyetin ardından, üniversiteler tarafından düzenlenen aile danışmanlığı programlarına katılmak mümkündür. Bu programlarda alınan eğitim genellikle en az 300 saati teorik ve 150 saati uygulamalı olmak üzere toplamda en az 450 saatlik bir süreci kapsar​​​​.

Aile danışmanları, evli çiftler, boşanmış çiftler, ayrılık aşamasındaki çiftler, henüz evlenmemiş çiftler ve bireylerle çalışabilir. Ancak, bireylerin yaşadığı problemleri daha derinlikli ele almak amacıyla bireysel terapi alanında uzmanlaşmış ruh sağlığı uzmanlarından destek almak da önemlidir​​.

Aile danışmanlığı eğitiminde önemli bir bölüm olan süpervizyon süreci, danışman adaylarının mesleki gelişimlerine önayak olur. Bu süreçte, daha deneyimli ve profesyonel bir uzman, aday uzmanlara mesleki gelişim için gerekli bilgi ve becerileri aktarır. Süpervizyon aşaması, adayın aile danışmanlığı mesleği için uygun olup olmadığını ölçmeye yöneliktir​​.

Aile danışmanlarının çalışma alanları oldukça çeşitlidir. Özellikle aile danışmanlık merkezlerinde çalışabilir, yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirdikten sonra kendi danışmanlık merkezlerini açabilirler. Ayrıca Adalet Bakanlığı ile Aile ve Çocuk Mahkemelerinde bilirkişi olarak çalışma imkânı da bulunmaktadır​​.

Aile danışmanı adaylarının sahip olması gereken özellikler arasında hoşgörülü ve anlayışlı olmak, farklılıklara saygılı olmak, etkili iletişim kurabilmek, aktif dinleme becerisine sahip olmak, empatik olmak, güçlü gözlem yeteneğine sahip olmak ve sabırlı olmak gibi nitelikler bulunmaktadır​​​​.

Lise mezunları aile danışmanı olamazlar, çünkü bu meslek için ilgili lisans bölümlerinden birinin bitirilmiş olması ve ardından aile danışmanlığı eğitimi alınmış olması şarttır​​.

Bu bilgiler ışığında, aile danışmanı olmak isteyen kişilerin bu süreçleri ve şartları dikkatle değerlendirmeleri önemlidir.

Türkiye'nin En Geniş Kapsamlı (1000+ saatlik geniş içeriğe sahip) Aile Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı Hakkında Detaylı İnceleme ve Başvuru İşlemleri İçin Lütfen Buraya Tıklayınız.

GEDİKSEM NE YAPIYOR?

e-Devlet ve Üniversite Onaylı Sertifikalar kariyerinizde sizi bir adım öne taşımaktadır. Üniversite Güvencesi İle İhtiyacınız Olan Güncel İçerikler burada!

GEDİKSEM NE YAPIYOR?

Üniversite onaylı ve e-Devlet'te sorgulanabilir sertifikalı eğitimler ile size destek oluyoruz. Resmi ve geçerli sertifikalar ile kariyerinize yön verin!