Nispet Yapmak - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Nispet yapmak" deyimi, Türkçede başkasına bir şeyi özellikle göstererek, onun sahip olmadığını vurgulayarak kıskançlık yaratmak veya bir üstünlüğü ima etmek amacıyla yapılan bir eylemi ifade eder. Genellikle, birinin başka bir kişiye karşı bir başarıyı, sahip olunan bir nesneyi, yaşanılan bir deneyimi veya bir mutluluğu göz önüne sererek onu kıskandırmak ya da ona karşı bir üstünlük kurmak niyetiyle kullanılır. Bir nevi övünme veya başkalarının haset duymasına yol açacak şekilde bir şeyleri sergileme durumudur. Örneğin, yeni bir araba alan bir kişi, arabasını araba alamayan arkadaşına göstererek ona nispet yapabilir.