Ocağına İncir Ağacı Dikmek - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Ocağına incir ağacı dikmek" deyimi, Türkçede birine uzun vadeli ve derin bir zarar vermeyi ifade eden bir deyimdir. İncir ağacının köklerinin güçlü ve yaygın olması, etrafındaki yapıları ve temelleri zarar verecek şekilde büyümesi nedeniyle, bu deyim, bir kişiye veya bir topluluğa ciddi ve kalıcı hasar vermek anlamında kullanılır. Örneğin, birinin aile yapısını veya işini öyle bir zarar vermesi ki bu zarar onarılamaz hale gelsin, bu durum "ocağına incir ağacı dikmek" olarak adlandırılır. Bu deyim, yapılan kötülüğün kalıcı ve iyileşmesi zor olacağını vurgulamak için kullanılır.

Diğer Atasözü ve Deyim Anlamları İçin Buraya Tıklayınız!