Ortez ve Protez Bölümü Nedir

Ortez ve Protez Bölümü

Ortez ve protez, vücutta bir eksiklik ya da kaybı olan kişilere yardımcı olmak için tasarlanmış mekanik cihazlardır. Bu cihazlar, vücut parçalarının eksikliğini ya da kaybını telafi etmeyi amaçlar ve kişinin hareketlerini ve fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur.

Ortezler, vücut parçalarını destekleme ve hareketlerini düzenleme amacıyla tasarlanmıştır. Örneğin, bir bacağın yaralanması sonucu hareketlerini sınırlandıran bir kişi için bir bacağı destekleyen bir ortez kullanılabilir. Protezler ise, vücut parçalarının tamamen ya da kısmen kaybını telafi etmek için tasarlanmıştır. Örneğin, bir kişinin bir bacağı ya da bir kolu tamamen kaybettiği durumlarda, bu eksik parçaların yerine geçen mekanik cihazlara protez denir.

Ortez ve protez bölümü, bu cihazların tasarımı, üretimi ve uygulanması ile ilgili bir bölümdür. Bu bölümde öğrenciler, ortez ve protezlerin tasarımı ve üretim sürecini öğrenirler ve ayrıca bu cihazların nasıl uygulandığı ve kullanıldığı ile ilgili bilgi ve beceri kazanırlar. Ortez ve protez bölümü, tıp, biyomedikal mühendisliği veya benzeri bir alanda eğitim almış öğrencilere yönelik bir bölümdür ve genellikle üniversitelerde ve mesleki eğitim kurumlarında verilir.