Tüm Sertifika Programları

Ücretsiz Seminerler

Premenstrüel Disforik Bozukluk (Pmdb) Nedir

Premenstrüel Disforik Bozukluk (PMDB), adet döngüsünün luteal fazında (yumurtlamadan sonraki iki hafta) ortaya çıkan ve ciddi fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtilerle karakterize edilen bir sağlık durumudur. Bu bozukluk, premenstrüel sendromun (PMS) daha şiddetli bir formu olarak kabul edilir ve kadınların günlük yaşamlarını, işlevselliklerini ve ilişkilerini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu yazıda, PMDB'nin ne olduğunu, belirtilerini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini ele alacağız.

Premenstrüel Disforik Bozukluk (PMDB) Nedir?
PMDB, adet döngüsü boyunca meydana gelen hormonal değişikliklerle ilişkili olarak ortaya çıkan ciddi ruhsal ve fiziksel belirtilerle karakterize edilen bir bozukluktur. PMDB, tipik olarak adet döngüsünün luteal fazında, yani yumurtlamadan sonra ve adet kanamasının başlamasından birkaç gün önce zirve yapar. Belirtiler, adet kanamasının başlamasıyla birlikte hafifler ve genellikle adet dönemi sona erdiğinde tamamen geçer.

Belirtileri Nelerdir?
PMDB belirtileri, adet döngüsünün luteal fazında ortaya çıkar ve adet kanaması başladığında genellikle hafifler. Bu belirtiler aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

Duygusal ve Psikolojik Belirtiler:

• Şiddetli depresyon veya umutsuzluk hissi
  • Belirgin anksiyete veya gerginlik
  • Ani ruh hali değişiklikleri, ağlama nöbetleri
  • Sinirlilik veya öfke patlamaları
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • İlgi kaybı ve zevk alamama
  • Sosyal izolasyon ve ilişki sorunları

Fiziksel Belirtiler:

• Yorgunluk ve enerji eksikliği
  • Uykusuzluk veya aşırı uyuma
  • Kas veya eklem ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet veya şişlik
  • Karın şişkinliği
  • İştah değişiklikleri ve aşırı yeme isteği

Davranışsal Belirtiler:

• Günlük aktivitelerde azalma
  • İş veya okul performansında düşüş
  • Sosyal aktivitelerden ve ilişkilerden uzaklaşma
  • Aşırı yeme veya yiyecek isteği

Nedenleri Nelerdir?
PMDB'nin kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, hormonal, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olduğuna inanılmaktadır:

• Hormonal Değişiklikler: Adet döngüsü boyunca östrojen ve progesteron seviyelerindeki dalgalanmalar, PMDB belirtilerini tetikleyebilir.
  • Serotonin Düzeyleri: Beyindeki serotonin düzeylerindeki değişiklikler, ruh hali ve duygusal düzenlemeyi etkileyebilir. Düşük serotonin seviyeleri, depresyon ve anksiyete belirtilerine katkıda bulunabilir.
  • Genetik Yatkınlık: Ailede PMDB veya depresyon öyküsü olan kadınlarda PMDB geliştirme riski daha yüksektir.
  • Çevresel Faktörler: Stres, yaşam tarzı, diyet ve egzersiz alışkanlıkları da PMDB belirtilerini etkileyebilir.

Premenstrüel Disforik Bozukluk, ciddi ve yaşamı etkileyen bir sağlık sorunudur, ancak doğru tanı ve tedavi ile yönetilebilir. Eğer siz veya tanıdığınız biri PMDB belirtileri yaşıyorsa, profesyonel yardım almak önemlidir. Erken müdahale ve uygun tedavi ile PMDB'nin üstesinden gelmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür. Unutmayın, yardım istemek bir güçlülük belirtisidir ve sağlıklı bir yaşam için atılan önemli bir adımdır.

NE YAPIYOR ?