Saat On Bir Buçuğu Çalmak - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Saat on bir buçuğu çalmak" Türkçe'de mecazi bir ifade olarak, bir durumun sonuna yaklaşıldığını, bir sürecin neredeyse tamamlandığını veya bir olayın artık kaçınılmaz bir sonuç doğuracağını ifade etmek için kullanılır. Bu deyim genellikle, zamanın az kaldığını, bir şeylerin acilen tamamlanması gerektiğini veya bir durumun kritik bir aşamaya geldiğini vurgulamak için kullanılır. Tarihsel olarak, saatlerin çeyrek saatleri çalması, zamanın akışını ve belli bir saate gelindiğini belirtmek için kullanıldığından, bu ifade de zamanın ilerlediğini ve az bir zamanın kaldığını ima eder. Örneğin, bir projenin bitim tarihinin yaklaşması veya bir kişinin emekliliğinin eşiğinde olması bu tabirle ifade edilebilir.