Süpervizyon Nedir?

Süpervizyon, 'süper' yani üstün veya ekstra ve 'vizyon' yani görüş veya perspektif olmak üzere iki kelimeden oluşur. Bu teriminin gerçek anlamı, "nezaret etmek" veya "başka kişilerin çalışmalarını denetlemek"tir. Bu nedenle, süpervizyon herhangi bir kişinin diğer insanların çalışmalarını, yani düzgün çalışıp çalışmadıklarını denetlemesi anlamına gelir.

Ticari organizasyonlarda, 'denetçiler' ve 'astlar' vardır. Bu doğrultuda süpervizyon astların işlerinin performansında doğrudan, anında rehberlik ve kontrol anlamına gelir. Bu nedenle, denetim faaliyeti, astların yönlendirilmesi, yönlendirilmesi, kontrolü ve gözetimi ile ilgilidir. Bir süpervizör bu görevleri yerine getirir.

Süpervizyon çalışanların plana göre çalıştıklarını ve zaman çizelgesine uyduklarını görmek amacıyla yönlendirme, rehberlik ve kontroldür. Ayrıca kendilerine verilen işi yerine getirmek için mümkün olan tüm yardımı alıyorlar.

Süpervizyon Kapsamı

Süpervizyonun tanımlarını, belirli bir yöne yaptıkları vurguya bağlı olarak üç kategoriye ayırabiliriz:

 Bu kategori altında takip edilen tanım, denetimi çıktıyla ilişkilendirir. Yani becerileri, uzmanlıkları ve deneyimleri vb. miktar ve kalite şeklindedir. Bu nedenle, denetim, işin amaç için belirlenen normlara göre yapılmasını sağlamak için astların çalışmalarına rehberlik etmeyi ve bakmayı ifade eder. Bu şekilde, bir süpervizörün birincil amacı, üretimi hem kalite hem de miktar açısından maksimize etmeye yardımcı olmaktır.

 Bu kategoride, işçi performansı ve insan ilişkileri yönüne vurgu yapan ve işçiyi sosyal sistemin bir parçası olarak kabul eden tanımları dahil ediyoruz. . Dolayısıyla bu görüşe göre süpervizyon, süpervizörün süpervizyon alan kişinin işine uyum sağlamasına, takım ruhunu geliştirmesine ve daha fazla sorumluluk üstlenmesine yardımcı olduğu süreçtir.

 Bu kategoride, işçinin kişiliğinin gelişimine vurgu yapan tanımlar yer alır. Bu görüşe sahip uzmanlara göre denetimi şöyle açıklamak mümkündür. 'Çalışanların kendilerini en iyi şekilde geliştirmeleri için yol gösterme' eylemidir.

Kısaca, süpervizyonun astları motive etmeyi, yönlendirmeyi, teftiş etmeyi, denetlemeyi, geliştirmeyi, koordine etmeyi ve kontrol etmeyi içerdiğini söyleyebiliriz. Bu noktada süpervizyonun işletmeler için büyük öneme sahip olduğunu ifade etme mümkün.

İlginizi Çekebilir

İlginç Konu

Bilim Tarihi Eğitimi Nedir?

Bilim Tarihi Eğitimi, bilimin geçmişini, tarihsel bağlamını ve bilimsel keşiflerin evrimini incelemeyi amaçlayan bir eğitim programını ifade eder.

İlginç Konu

Ücretsiz Seminerler ve Ücretsiz Online Eğitimler

Ücretsiz seminerler, katılımcılara bir veya iki gün boyunca belirli konularda büyük miktarda bilgi sağlar.

İlginç Konu

Anaokulda Öğretmen Olmak Eğitimi Nedir?

İlkokul öncesi dönemdeki çocuklara eğitim vermek isteyen bireylere yönelik tasarlanmış bir eğitim programını ifade eder.

İlginç Konu

Ayrılıktan sonra Yaşam: İlişkilerde Yas Tutma Süreci Eğitimi Nedir?

Ayrılıktan Sonra Yaşam: İlişkilerde Yas Tutma Süreci Eğitimi, ilişkilerin sona ermesi durumunda yaşanan kayıp ve yas sürecini anlamak, başa çıkmak ve iyileşmek için tasarlanmış bir eğitim programını ifade eder.

İlginç Konu

Bilişsel Davranışçı Terapi Işığında Mindfulness Eğitimi Nedir?

Mindfulness ise şu anın farkında olma, duygusal düzenleme ve stresle başa çıkma becerilerini geliştirmeyi hedefler.

İlginç Konu

Süpervizyon Nedir ve Süpervizyon Kapsamı Nelerdir?

Süpervizyon çalışanların plana göre çalıştıklarını ve zaman çizelgesine uyduklarını görmek amacıyla yönlendirme, rehberlik ve kontroldür.

İlginç Konu

Adler İle Aile Terapisi Eğitimi Nedir?

Adler, bireylerin kendi yaşamlarını yönlendirmeleri ve sorunlarına kendi çözümlerini bulmaları gerektiğine inanıyordu.

İlginç Konu

Ademi Merkeziyetçilik Eğitimi Nedir?

Katılımcılara ademi merkeziyetçilik ilkesini açıklar ve merkeziyetçi ve ademi merkeziyetçi yaklaşımlar arasındaki farkları vurgular.

Anasayfa Giriş Yap Kategoriler