İlişki Koçluğu Sertifikalı Eğitim Programı

İLİŞKİ KOÇLUĞU NEDİR?

İlişki koçluğu; yalnızca kişileri değil, aralarındaki ilişkiyi okuyabilme ve bu ilişkiyi daha sağlıklı ve mutlu bir düzeye getirmek için ortaya bilgi ve becerileri koyma sürecidir.

Doğru ele alındıklarında, sorunlar bile ilişkinin temelini sağlamlaştırıcı görev görürler. İstenen, beklenen, arzu edilen ilişkiler kurulabilirler. Sağlıksız ilişki kurma biçimleri farkındalık ve emek ile sağlıklı ilişki kurma biçimi ile değiştirilebilirler. İki kişi farklara rağmen, bir arada kalmak ve ilişkilerini yürütmek istiyorlarsa, bunu yapabilirler.

İlişkiler canlıdır. Yaşaması ve büyümesi için beslenmesi ve uygun koşulların sağlanması gerekir. İlişki koçluğunda koçluk kişilere değil, ilişkiye yapılır. Danışanların ilişkiden nasıl beslendikleri, birbirlerine verdikleri önem, tartışma biçimleri ve uyumları gibi etmenlerde farkındalık kazanmalarına destek olunur.

İlişkideki zayıflayan yönleri güçlendirecek, gereksiz çatışmaları azaltacak, romantizmi arttıracak, empati kurmayı kolaylaştıracak oyunlar, çalışmalar ve sunumlarla aradaki duygusal bağın güçlendirilmesi amaçlanır.

İLİŞKİ KOÇU NE YAPAR?

İlişki Koçu çiftin yolculuklarına dahil olur; çiftin iletişim ve ilişki kurma döngülerini okuyup çifte yansıtarak, ilişkilerinin sürdürülebilir ve doyumlu olabilmesi için ilişkiyi yapılandırarak çifte eşlik ve ortaklık eder. Bu ortaklık esnasında, esas olan bireylerin ortak ilişkileri ile ilgili ortak bir amaçlarının olması ve bu sürece ne kadar adanmış olduklarıdır.

İlişki Koçu, danışanının ilişkisini farklı bir açıdan görmesini sağlar. Koç ile danışan, danışanın kötü ilişkilerini geride bırakması, gerekiyorsa ilişkilerini değiştirmesi ve ileriye dönük sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkiler kurması için birlikte çalışırlar.

İlişki Koçu, sınır, kararlılık ve dürüst iletişim gibi sağlıklı ilişki becerileri kazanması için hedefler koymasında danışanını destekler. Koç, danışanına çeşitli düzeylerde dinleme, etkili sorular sorma ve karşısındaki insanla nasıl “biz” olunacağına dair beceriler üzerine konuşur; danışan bu becerilerle donatıldığında, ilişkileriyle ilgili sağlıklı ve bilinçli kararlar verebilme güveni kazanır.

İLİŞKİ KOÇLUĞU EĞİTİMİ

Eğitimimizde, bir ilişkiye koçluk yapma konusundaki bilgi ve becerilerin yanı sıra, “ilişki” özelinde koçluk almak isteyen kişilere koçluk yapabilmenin detaylarına da giriyoruz.

Kişinin kendi ile iletişimi, sürekli benzer kişileri hayatına çekmesi (onları çekici bulması), mutlu olmadığı ilişkilerde ısrar etmesi, sürdürülebilir bir ilişki istemesine rağmen art arda sürmeyen, süremeyen ilişkileri yaşamına dahil etmesi, kusursuz eş arayışı, ben ve biz kavramları vb. ilişkilere dahil birçok alan üzerinden yansıtmalı olarak uzman bir İlişki Koçu’nun bilmesi gereken unsurlar paylaşıyoruz.

Modern çağ insanına uyarlanmış en son psikolojik öğretilerle ve koçluk yaklaşımıyla aldatmak, kıskanmak, eş seçimi, evlilik, boşanmak, ayrılık gibi kavramları ve sağlıklı bir ilişkide olması gereken temel koşulları gibi bilgi ve yetkinlikleri sunuyoruz.

Tüm bu öğreti ve yaklaşımları, temel koçluk stratejilerini de hatırlatarak ve yeni yetilerle destekleyerek somut, bol örnekli ve dinamik bir anlatımla sizlere sunuyoruz.

Eğitimin Amacı

İlişki koçluğunu hemen tüm ilişkilerde yaşanan sorunları giderici ve kişiyi destekleyici bir rol teşkil eder. Koçluk sürecinin büyük kısmı benzer olsa da, ilişki koçluğunun önemli bir farkı, sürtüşmeyi yaşayan karşılıklı iki taraf olmasına rağmen, en çok serzenişte bulunan tarafa yönelik uygulanmasıdır. Dolayısıyla koçluk alan taraf, bu koçluk sürecinde ilişkisiyle ilgili yaşantısını düzenler, yaşantısında değiştirmek istediği süreçleri planlar. Bakış açısı kendi mükemmelliğini ve değerini yeniden keşfedecek şekilde değişir. Bu değişimin karşı tarafa yansıması bazen harika bir şekilde olur. İlişki olumlu bir şekilde yeniden programlanır.

Eğitim sonunda elde edeceğiniz kişisel ve mesleki gelişim sertifikanız/sertifikalarınız ile iş hayatında kendinizi bir adım öne taşıaybilirsiniz. Bu tür eğitimler destekleyici faaliyetler sınıfında bulunmaktadır. Gelişiminize katkıada bulunarak almaya hak kazandığınız sertifikanız/sertifikalarınızı CV'nize ekleyerek kullanabilirsiniz. Üniversitemiz tarafından verilen sertifikaları kamu ve özel sektörde geçerlidir.

Kimler Katılabilir

Koçluk eğitimi almış bu alanda uzmanlaşmak isteyen koçlar, Psikologlar, Eğitimciler, Eğitim sektöründe çalışanlar, Bloggerlar, Yeni bir meslek sahibi olmak isteyenler, Kişisel gelişim alanında hizmet verenler, İlişkilerini iyileştirmek ve yeniden düzenlemek isteyen kişiler, İlişkilerindeki sorunları çözmek ve daha etkili iletişim kurmak isteyen herkes katılabilir.