Yangından Mal Kaçırmak - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Yangından mal kaçırmak", Türkçe'de olumsuz bir durumdan kendi çıkarı için yararlanmaya çalışmayı ifade eden bir deyimdir. Kökeni, gerçek bir yangın durumunda insanların alevler arasından kalan eşyalarını kurtarmaya çalışmalarına dayanır. Ancak deyim olarak kullanıldığında, genellikle bir kriz, felaket ya da kaos ortamında fırsatçılık yapmak ve bu durumdan kişisel çıkar sağlamak gibi ahlaki olmayan bir davranışı tanımlamak için kullanılır. Bu ifade, genel olarak toplum içinde onaylanmayan, etik olmayan bir çıkarcılığı ve bencilce fırsatçılığı vurgular. Özellikle toplumsal ya da ekonomik krizlerde, bireylerin veya grupların ortaya çıkan karışıklıktan kendi lehine avantaj sağlaması gibi durumlar için kullanılır.